Wpis z mikrobloga

Co jest nie tak z wersją 1.4 tsi 122km że w ogóle nie istnieje na niej chip tuning?

1.8 tsi z tych lat ze 120km robi się na 200-230km, a 1.4 dostaje 5km przyrostu.

Chcę kupić scirroco i ciekawi mnie te 1.4, jest pełno wersji i większość to padaka, a te które już są prostsze i mniej awaryjne nie mają żadnych przyrostów więc zostaje szukać 2.0 i kupić beczkę oleju.

2.0 z przebiegiem do 150tys znajdę za dychę, 1.4 są nawet za 5tys ale wiadomo że to są wersje z turbo i kompresorem ( ͡º ͜ʖ͡º)

#motoryzacja #vw #auta #tfsi #tsi
openordie - Co jest nie tak z wersją 1.4 tsi 122km że w ogóle nie istnieje na niej ch...

źródło: comment_1604602367DygRGzVBSHYPc3YaQC7yzy.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@open_or_die: nie za bardzo wiem o czym mówisz, nawet najbardziej gówniane wersje 1.4 tfsi są całkiem podatne na mody, inna sprawa że to już w sumie igranie ze śmiercią silnika
  • Odpowiedz
  • 0
@Iskaryota która wersja 1.4? Bo "Tak naprawdę silnik 1.4 TSI to trzy różne jednostki, które znacząco się między sobą różnią. Najważniejsza jest seria silnika, choć ta jest zależna od daty produkcji."

I dlatego mnie interesuje dlaczego wersja 122km tylko z turbo nie jest podatna na wirusa, inne wersje ładnie atakują 180km.
  • Odpowiedz
@open_or_die: jak masz podwójne doładowanie to wiadomo że tam jest duży potencjał, najmocniejsza wersja miała 185 koni w serii
ale tego na pojedynczym turbie to nie za bardzo rozumiem czemu ma niby takie niskie przyrosty, stawiam na to że po prostu nikt nie ma odwagi żyłować tego silnika bo jest bardzo chimeryczny
  • Odpowiedz
  • 0
@Pangia no tak, ale już silnik z tej samej serii o mocy 131km kręci się na okolice 160km.

Wersja 122km musi mieć jakieś ograniczenie mechaniczne typu mało wydajne wtryskiwacze.
  • Odpowiedz
  • 0
@SpokojnyPan i teraz pojawia się pytanie, które 1.4 tsi zrobi się na 150km, a które nie ruszy w ogóle. Mi by pasował silnik 1.4 w Szwajcarii, niższe ubezpieczenie itd, a 150km jest wystarczające do takiego małego autka.
  • Odpowiedz