Wpis z mikrobloga

Na co dzień klepię w Javie mikroserwisy i CRUDy. Już mnie trochę od tego mdli, więc stwierdziłem, że po godzinach pobawię się gamedevem. Mam w głowie jakiś tam zalążek pomysłu na grę, zacznę jednak od nauki Unity (pewnie skończy się na nauce w ramach robienia gry). W Unity robiłem inżynierkę (proceduralne generowanie naturalnego terenu w oparciu o różne dane wejściowe, Unity służyło za wizualizację i UI), ale nie dotykałem go od strony gamedevu - animacje, dźwięk, kamera, gameplay - więc wszystko przede mną.

Przedstawiam mój pierwszy krok - movement i kamera.
Założenia były takie:
- postać zawsze zwrócona frontem do kamery - obraca się razem z nią (patrząc z innej strony, ruch myszki obraca postacią, a kamera jest zawsze za plecami)
- możliwośc zoomowania - po zoomie kamera jest sztywna w osi X, w pozostałych ruch postaci powoduje lekkie "płynięcie"
- płynne zoomowanie

Kolejne cele
- sprint i skok (narazie chcę żeby po prostu był, w przyszłości pewnie bęgę go usprawniał)
- celownik przy zoomie
- proste strzelanie

https://streamable.com/jpa37z

Z jakiegoś powodu na filmiku postać dziwnie zacina, nie mam tego efektu w uruchomionym buildzie o.O
Jestem otwarty na wszelkie rady na przyszłość ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gamedev #unity #unity3d
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@krul_goblinuw Myszką. Wziąłem od unity pakiet Cinemachine - tam out of the box działa ruszanie kamery myszka. W każdej klatce ustawiam rotacje gracza na taką, jaka jest kamery. A kamerą steruję myszką - ale tym już zajmuje się Cinemachine
  • Odpowiedz
@TymRazemNieBedeBordo: Tak jak pisałem, w samej grze nie ma takiego problemu (minimalny jittering, ale na obecnym etapie się tym nie przejmuję). Dopiero nagrany gameplay to wyolbrzymia.

Oskryptowanie głównej kamery też wchodzi w grę, ale Cinemachine ma ogrom rzeczy "out of the box"
  • Odpowiedz