Wpis z mikrobloga

Pszenne, drożdżowe, czarnuszko-sezamowe bułki w drodze.
Powinny być za ok 30 min ( ͠° ͟ل͜ ͡°)

Jak?
+ 9-10 g suchych drożdży
+ 300 ml wody letniej
+ 500 g mąki pszennej (450-550)
+ łyżeczka cukru (5 g)
+ 1,5 łyżeczki soli (ok 8 g)
+ ugniatanie ok 15 min (robot/ręcznie)
+ czekanie z kulą pod wilgotną ściereczką 30 minut minimum
+ podzielenie na 8-9 kulek, gdy dłonie w oleju lub oliwie
+ ułożenie kulek na blasze z papierem do pieczenia
+ czekanie pod wilgotną ściereczką 30 min minimum
+ nacięcie w 2 strony (prawie do blachy dociskamy na całej długości) nożem
+ posmarowanie rozbełtanym jajkiem - tak aby pokryło górę, może lekko spłynąć
+ opcjonalnie posypanie nasionami, makiem itp.
+ poczekanie jeszcze ok 20 min gdy piekarnik się nagrzewa na górę i dół do 200 stopni
+ pieczenie do 25 min maksymalnie, pewnie bliżej 20 - zależy od gustu co do mocy wypieczenia


#pieczzwykopem #pieczzmikroblogiem #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
goromadska - Pszenne, drożdżowe, czarnuszko-sezamowe bułki w drodze. 
Powinny być za...

źródło: comment_160304328675vXjRAAn8opP7HWMV6Lvo.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz