@lugola: Ja z 3 razy czytałam „Złodziejkę książek” i „Posłańca” co prawda są długie, ale łykałam je w kilka wieczorów. Ogólnie ja się rozczulam bardzo przy czytaniu
Dałem plusika, bo i tematyka mnie bardzo zainteresowała. Szkoda tylko, że dziś łatwiej podejmuje się decyzje o zrywaniu ze sobą zamiast pracować i się rozwijać.
@camaro96: Przykra historia... Dobrze, że to już za Tobą.
Myślę, że to nie jest tylko problem Twoich rodziców ( ͡°͜ʖ͡°) Nasze mózgi niestety są stworzone tak, żeby unikać zbędnego wysiłku - a na dodatek "nieużywane organy zanikają", więc z czasem dość łatwo wpaść w pogłębiające się rozleniwienie i unikanie wyzwań intelektualnych. Jakby tego było mało, osoby starsze cechuje sztywność poznawcza, czyli niezdolność do zmiany zachowań lub przekonań ("starego
@lugola: Zrobię rozeznanie na temat książek, a jeśli dostanę materiały, które ukoją mój ból serca, to pewnie, że przeczytam! Dziękuję za wysłuchanie i zaakceptowanie mnie!
@camaro96: Polecam Ci np. książki "Toksyczne związki: anatomia i terapia współuzależnienia" (Pia Mellody) - z niej dużo nauczyłam się na temat granic osobistych, do tego książki Miłosza Brzezińskiego oraz Alice Miller (na pewno Ci się spodobają) i jeszcze książki, o których napiszę tutaj recenzje ;) No i bardzo pomogły mi różne wideo z Youtube'a:
1. Najbardziej kojąco działa na mnie Magdalena Szpilka - jest niezwykle ciepła, sama wiele przeszła i jej
@lugola: Zrobię rozeznanie. Dzięki serdeczne! W nawiązaniu do mojego wcześniejszego komentarza o analizie transakcyjnej: książka przyszła i przeczytałem. Mogę w wolnym czasie napisać swoje przemyślenia i podrzucić, ale zależy też, ile będę go miał - np. w tym tygodniu w ogóle nie zaglądałem na portal.
Ps Twoje love story było mega słodkie :D
Myślę, że to nie jest tylko problem Twoich rodziców ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nasze mózgi niestety są stworzone tak, żeby unikać zbędnego wysiłku - a na dodatek "nieużywane organy zanikają", więc z czasem dość łatwo wpaść w pogłębiające się rozleniwienie i unikanie wyzwań intelektualnych. Jakby tego było mało, osoby starsze cechuje sztywność poznawcza, czyli niezdolność do zmiany zachowań lub przekonań ("starego
Oj tak, zwłaszcza że przez wiele lat marzyłam o takiej wspaniałej i romantycznej miłości :)
Dziękuję za wysłuchanie i zaakceptowanie mnie!
1. Najbardziej kojąco działa na mnie Magdalena Szpilka - jest niezwykle ciepła, sama wiele przeszła i jej
W nawiązaniu do mojego wcześniejszego komentarza o analizie transakcyjnej: książka przyszła i przeczytałem. Mogę w wolnym czasie napisać swoje przemyślenia i podrzucić, ale zależy też, ile będę go miał - np. w tym tygodniu w ogóle nie zaglądałem na portal.