Wpis z mikrobloga

@aphroman0: Proporcje których używam:
Ilośc mąki wg uznania
Woda - 75-80% wagi maki
Zakwas - 20%
Sól - 2%
Wsad z nasion - ok 10-15%
Fermentacja wstępna 4 godziny w 25 st, w tym czasie 3-4 serie rozciągania i składania. Formowanie i do koszyka, garowanie w lodowce kilkanaście godzin.
  • Odpowiedz
Fermentacja wstępna 4 godziny w 25 st, w tym czasie 3-4 serie rozciągania i składania. Formowanie i do koszyka, garowanie w lodowce kilkanaście godzin.


@ComboBreaker: Co to fermentacja wstępna?
,czy do lodówki wkładasz go w jakimś naczyniu, czy tak żeby tylko przełożyć z lodówki do piecyka
  • Odpowiedz
@wesolymaruda: Fermentacja wstępna to czas od dodania zakwasu lub drożdży do podziału ciasta i formowania bochenków.
Chleb garuje w lodowce w koszyku do garowania chleba. Jeśli nie masz koszyka to można użyć np miski - wykładasz ją ścierką ktora posypujesz mąką zeby ciasto nie przykleiło się.
  • Odpowiedz