Wpis z mikrobloga

#budownictwo #nieruchomosci #dzialka #budowadomu #energetyka #elektryka

Mirki zastanawiam się nad zakupem działki, niestety nad działka przechodzi linia napowietrzna średniego napięcia 20kv
I tu zachodzi pytanie: w jakiej odległości od ww. linii można usytuować dom jednorodzinny?
Lub może wie ktoś jak wyznaczyć strefę ochronna tej linii?
Poniżej szkic jak wygląda sytuacja w terenie
harry_boss - #budownictwo #nieruchomosci #dzialka #budowadomu #energetyka #elektryka
...

źródło: comment_1602875583AgqHgIz7aF65uJIs2VrOep.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • 0
@Xianist Biarac pod uwagę dość dobra lokalizację jak dla mnie i niższa cenę w związku z kolizją poważnie się zastanawiam, Jeżeli można dom postawić powiedzmy 7m od osi linii to całkiem interesująca oferta
  • Odpowiedz
@harry_boss 5.2 m od linii. Ja bym się nie decydował. W wilgotne dni będzie słychać drganie przewodów, ponoć mokrą nocą da się zaobserwować poświatę. Są opublikowane badania, które wykazują ryzyko negatywnego wpływu na dzieci dorastające tak blisko linii wysokich napięć. Zanim się zdecydujesz - poczytaj. Ja odpuściłem segment, gdzie linia WN była z 10m od budynku.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@harry_boss: sprawdź mpzp, tam powinna być podana odległość. Niedawno przerabiałem podobny temat. U mnie było 7,5m od linii + 4m od granicy działki to musiałbym stawiać dom wielkości altanki. Można linię wkopać w ziemię ale koszt 30-40k w górę. Odpuściłem
  • Odpowiedz
  • 0
@arbuz77 mpzp odsyła do przepisów szczegółowych, nie podając przy tym jakich. Nie znam się na przepisach energetycznych i nie wiem jak wyznaczyć tą strefę. Do zarządcy sieci wystąpić może właściciel o wydanie warunków, który jest średnio tym zainteresowany. Muszę na szybko ocenić czy jest to powiedzmy 7m(przy tej odległości dom się mieści) czy więcej i darować sobie ten temat do dalszego sprawdzania
  • Odpowiedz