Pytanie: czy istnieje jeszcze jakiś kraj, do którego warto się przeprowadzić, żeby mieć spokój i móc normalnie żyć? Pytam całkiem serio. Ja nie potrzebuję wiele od życia: kontakt z naturą, trochę cywilizacji i brak tyranii państwa.
@nvmm: sa kantony w ktorych mowi sie po francusku, wlosku, albo romansch, wiec nie trzeba sie przeprowadzac do niemieckojezycznego miejsca jak ci nie odpowiada. W ticino jeszcze wloski klimat i pogoda, wiec juz w ogole spoko
@BarkaMleczna: sam bym gdzieś wyjechał. Nie z względu na nasz rząd, chociaż to byłby plus odciąć się od tego. Po prostu czuje że świat mnie wzywa (⌐͡■͜ʖ͡■)
@BarkaMleczna: A moze Francja? Masz i Alpy, Ocean, Morze wiec klimat jest rozny. Poza tym dobre jedzenie, jednak drozej niz w Niemczech. 35h czas pracy. Gorzej z językiem ale jak juz ogarniesz to Belgia, Szwajcaria czy nawet czesciowo sie przyda w Kanadzie. Ja dostalam oferte pracy tam, teraz temat troche utknal ale wczesniej nie rozwazalam tego kraju w ogole nawet pod wzgledem turystycznym(no oprocz Paryza).
@BarkaMleczna: Każdy inny w zasadzie (pomijam jakieś preferencje). W każdym innym kraju polityka nie będzie cię tak obchodzić, nie będziesz oglądać ani czytać politycznych głupot tylko skupiać się na życiu (mimo, że w tych krajach tak samo dzieją się podobne głupoty).
@fishery 1. Austria - Wiedeń, normalny kraj, wszędzie blisko (pociągiem), idealne warunki do pracy "zdalnej" 2. Kopenhaga, trochę drogo, bardzo pozytywne społeczeństwo, fajne kawiarnie na każdym kroku (praca), podróże tylko samolotem 3. Jak masz wystarczająco duże zarobki to Toskania
@BarkaMleczna: Zazdro! Zawsze chciałem robić zdalnie by na czas zimnej i szarej zimy wyjechać do Portugalii. Pomyśl nad kupnem kampera/blaszaka i go przerób. Ludzie tak mieszkają latami a Ty byś mogła z rok/dwa aż nie znajdziesz swojego miejsca na ziemii. Nie dość że sporo zaoszczdzisz to zostanie Ci kamper na wyjazdy weekendowe jak już osiadziesz. Sporo osób tak robi poczytaj blog "tam mój domek gdzie stoi Złomek"
Czy zostało jakieś takie miejsce na świecie?
#koronawirus #pytanie #emigracja
Po prostu czuje że świat mnie wzywa (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Wdermn: A cóż takiego złego w Niemczech?
2. Kopenhaga, trochę drogo, bardzo pozytywne społeczeństwo, fajne kawiarnie na każdym kroku (praca), podróże tylko samolotem
3. Jak masz wystarczająco duże zarobki to Toskania
Sporo osób tak robi poczytaj blog "tam mój domek gdzie stoi Złomek"