Pytanie: czy istnieje jeszcze jakiś kraj, do którego warto się przeprowadzić, żeby mieć spokój i móc normalnie żyć? Pytam całkiem serio. Ja nie potrzebuję wiele od życia: kontakt z naturą, trochę cywilizacji i brak tyranii państwa.
@BarkaMleczna: Że nikt nie powiedział Estonia? Bardzo niskie podatki, wyższe niż u nas zarobki, cyfryzacja na najwyższym poziomie w Europie, dość konserwatywni i nie ma maseczek ;)
@BarkaMleczna: Chyba Szwajcaria, ale tam mówią po niemiecku, więc w zamian za spokój każdego dnia krwawią uszy.
@nvmm: Szwajcaria i brak tyranii państwa xD No może nie państwa na poziomie federalnym, ale każda wioska ma swoj własny zestaw bardzo szczegółowych praw i zwykle różnych od siebie.
@edgar_k: O czym ty gadasz z tymi bardzo szczegółowymi prawami? Już pomijając to, że 3/4 Szwajcarów mieszka w mieście...
@azen2: Spróbuj pomieszkać tam i np się przeprowadzić. Już nie mowie o rzeczach typu zrobić remont, postawić budynek i tak dalej. Przepisy, prawa, ustawy.
@edgar_k: No mieszkałem tam przez rok w St. Gallen i jakoś nie zauważyłem tych dziwnych przepisów ¯\_(ツ)_/¯ A te wszystkie ustawy, jeśli się nie podobają mieszkańcom (choć nadal nie podałeś konkretnego przykładu jakiegoś uciążliwego przepisu) mogą zostać poddane pod głosowanie w referendum. To chyba dużo mniej tyranii niż w Polsce?
@azen2: a załapałeś się na samodzielny wynajem i próg od którego trzeba składać rozliczenie podatkowe? ( ͡°͜ʖ͡°) Tyrania rzadu państwowego czy lokalnego... cóż, sporo ludzi się w niej odnajduje
Czy zostało jakieś takie miejsce na świecie?
#koronawirus #pytanie #emigracja
Bardzo niskie podatki, wyższe niż u nas zarobki, cyfryzacja na najwyższym poziomie w Europie, dość konserwatywni i nie ma maseczek ;)
@nvmm: Szwajcaria i brak tyranii państwa xD
No może nie państwa na poziomie federalnym, ale każda wioska ma swoj własny zestaw bardzo szczegółowych praw i zwykle różnych od siebie.
@azen2: Spróbuj pomieszkać tam i np się przeprowadzić. Już nie mowie o rzeczach typu zrobić remont, postawić budynek i tak dalej. Przepisy, prawa, ustawy.
Tyrania rzadu państwowego czy lokalnego... cóż, sporo ludzi się w niej odnajduje
Komentarz usunięty przez autora