Wpis z mikrobloga

Witam.
Potrzebuję poradzić się w temacie mocowania desek na balkonie. Balkon już wisi - konstrukcja stalowa, malowana proszkowo. Na to chcę położyć deski z modrzewia syberyjskiego. Deski będą przykręcane do kantówek o grubości zbliżonej do desek, ok 2,5cm i tutaj właśnie mam dylemat - w jaki sposób przykręcić te kantówki do konstrukcji, aby nie dziurawić niepotrzebnie profili. Myślałem o jakimś mocowaniu od spodu za pomocą metalowych uchwytów w kształcie "U", coś jak obejmy do przęseł ogrodzeniowych ale nie mogę niczego takiego znaleźć w odpowiednim rozmiarze (profile balkonowe mają 2,7cm szerokości i 4cm wysokości). Może ktoś coś takiego robił i ma sprawdzony sposób? Albo pomysł? A może niepotrzebnie kombinuję i nie ma się czym przejmować i poprostu wiercić dziury w profilach? Nie osłabi to konstrukcji?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

#budujzwykopem #balkon #budownictwo
Pobierz McJack - Witam.
Potrzebuję poradzić się w temacie mocowania desek na balkonie. Balko...
źródło: comment_1602240316WV1HumFCzmOfFlRxtlcMgm.jpg
  • 40
@McJack: kleiłbym ( ͡° ͜ʖ ͡°) są pewnie odpowiednie kleje, które mają odpowiednie moduły sprężystości, żeby sobie to razem pracowało. A jak skręcisz, dylatacji dobrej nie zrobisz, to popęka Ci w ciul.
@Samol94: genialny pomysł (ʘʘ) i będę mógł łatwo zdjąć deski na zimę i schować do garażu ;-)

@Debiczanin: jaki ładny rysunek :-) dzięki wielkie. Pomysł zbliżony do tego co zaproponował @jalop i póki co najbliższy memu sercu ;-)

@lovalu: nie do końca ufam takim rozwiązaniom, już nie raz kleje mnie zawiodły choć miały być super. Dylatację planuję 5mm między deskami i 10mm od elewacji. Myślę,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@McJack: uważam że balkony nie mają sensu, drogie i niepraktyczne. Już lepiej barierka za oknem balkonowym. No plus to pościel można wywiesić
@McJack Na dole zrób drewnianą "ramę" do której będziesz przykrecac deski, cztery drewniane profile równoległe do tych stalowych i lecisz. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, chodzi mi by w efekcie powstała drewniana podłoga tylko "położona" na profilach, ewentualnie na koniec całość konstrukcji przykręc już w dowolnym miejscu żeby się nie przesówało
@McJack: Na 100% bez wiercenia, szkoda, że nie ma tam profili otwartych, bo wtedy woda nie była by problemem.
Teraz to tylko mocowanie bezinwazyjne ale właśnie nie ma co wkręcać bezpośrednio w podłoże. Trzeba zrobić stelaż który będzie trzymał się konstrukcji (te U) a dopiero na nim deski przykręcane od góry.
Może napisali o tym wcześniej :) Ale wtedy stracisz centymetry na poziomach... :/

PS. Balkon nie zadaszony, szkoda desek...