Aktywne Wpisy

Hamza +70
#heheszki #bekazpalaczy #humorobrazkowy
zawsze mnie bawią palacze, którzy są tak uzależnieni od jarania, że psychicznie nie dają rady nie jarać szluga przez kilka godzin
zawsze mnie bawią palacze, którzy są tak uzależnieni od jarania, że psychicznie nie dają rady nie jarać szluga przez kilka godzin
źródło: PAL1
Pobierz
youngP +118
prawie 5 a dalej ciemno :/ wiosna i lato trwają za krótko w tym kraju

Tak wygląda basen na zużyte paliwo z reaktora jądrowego. Taki basen zwykle znajduje się zwykle w tym samym budynku. Warto wiedzieć, że:
Niebieska poświata to promieniowanie Czerenkowa - kto chciałby zobaczyć na żywo może zapisać się na wycieczkę do reaktora MARIA w Świerku pod Warszawą
Kilka metrów wody zapewnia wystarczającą ochronę przed promieniowaniem.
Zużyte paliwo w wielu krajach poddaje się recyklingowi. Nie jest prawdą, że "nie wiadomo co robić z odpadami promieniotwórczymi".
Pracownicy mają nietypowy strój, aby nie zanieczyścić wody np. włosami.
#atom #energetyka #ciekawostki #nauka #technika #fizyka #chemia #edukacja
źródło: comment_1602222891YOzvBeLH2MJOQKcCAIzEbq.jpg
Pobierz@flex:
Co więcej — dopóki pozostajesz zanurzony, woda chroni cię nie
źródło: comment_16022254376Xp0abu1d5jXcGrtfKrkNW.jpg
Pobierzźródło: comment_1602228435fYCWHnQEw2vMOjKz9jgRiw.jpg
Pobierz2. Jak recyklinguje się odpady atomowe? I dlaczego jest taki hejt na energię atomową (tylko nie mówcie mi o katastrofach). Tak naprawdę czy to jest kwestia środowiska, niewydajności czy tylko i wyłącznie zagrożenia?
Kiedyś rozmawiałem z technikiem, mówił że tam na dnie leży pełno śmieci. Większość wrzucają dzieciaki z wycieczek. Podobno nawet komuś wpadł tam zegarek (słyszałem też wersję z portfelem ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Nikt tego nie ruszy aż do momentu kiedy to rozbiorą.