Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#linux z #windows #windows10

Hej mirunie, chciałem zainstalować na dual boocie windowsa obok Linuxa i nie mogę... Zawsze dostaję taki komunikat jak na zdjęciu.

W kompie mam 3 dyski z czego dwa są dla Linuxa i są sformatowane na ext4 i jeden pusty dla windy. Sterowniki dla płyty głównej są dla dostępne jedynie jako pliki .exe i nie mogę ich użyć.

Ktoś ma jakieś pomysły? Myślałem aby zrobić sobie wirtualkę i wykorzystać pusty dysk jako storage, ale to okazało się trochę zbyt dla mnie skomplikowane.
Pobierz menmikimen - #linux z #windows #windows10

Hej mirunie, chciałem zainstalować na dual...
źródło: comment_1601158572Io73RG6EhkqryeqPkYsDl9.jpg
  • 13
@menmikimen:
1. Nie rozumiem problemu, komunikat jest windowsowy, więc "pusty dysk windowsowy" nie jest pusty.
2. Sterowniki exe do czego? Bo do instalacji linuksa do niczego nie są potrzebne.
3. Usiłujesz zainstalować linuksa na włączonej windzie? Od tego jest WSL. Czystą instalację linuksa robi się z nośnika bootowalnego.
  • 0
@menmikimen: ten dysk dla windy, to jest osobne urządzenie, czy tylko wydzielona partycja? Jeśli osobny dysk, to na czas instalacji odłącz pozostałe. Jak dalej go nie wykryje, to wyłącz/włącz uefi, sprawdź też jak jest ustawiony tryb kontrolera, czy jest sata ahci, czy może legacy ide.

P.S. który to Windows, 7 czy 10?
  • 0
@menmikimen: no to spróbuj na początek pobawić się biosem.

Tak na marginesie, do czego Windows? Jakiś szczególny program ciebie na nim interesuje, czy chcesz pograć? Bo może VMka wystarczy i łatwiej będzie ci pomóc w tym temacie?
@pawelkoszalin2: gierki
(mam tylko jedno GPU więc GPU passtrough odpada)

W biosie nie mogę odłączyć niestety dysków (albo nie mogę tej opcji znaleźć). Na ten moment instaluję system na VM z podłączonym dyskiem fizycznym. Na razie idzie dobrze