Aktywne Wpisy
mam_spanko +187
Konfederosyjskie działania przynoszą ogromne plony.
W Polsce wcale nie ma ksenofobii i nastrojów antyukraińskich... Każdy pretekst do walnięcia w Ukraińca jak widać jest dobry.
Ciąg przyczynowo skutkowy, to nie jest najmocniejsza storna Polaków.
Zamiast grzmieć na rząd, na system i na znieczulice w społeczeństwie, to trzeba wylewać swoje frustrację na inny kraj.
Tyle że ci Ukraińcy na prawdę tutaj pracują i próbują się asymilować. Cieszmy się że mamy takich migrantów, a nie bajzel jak na zachodzie.
W Polsce wcale nie ma ksenofobii i nastrojów antyukraińskich... Każdy pretekst do walnięcia w Ukraińca jak widać jest dobry.
Ciąg przyczynowo skutkowy, to nie jest najmocniejsza storna Polaków.
Zamiast grzmieć na rząd, na system i na znieczulice w społeczeństwie, to trzeba wylewać swoje frustrację na inny kraj.
Tyle że ci Ukraińcy na prawdę tutaj pracują i próbują się asymilować. Cieszmy się że mamy takich migrantów, a nie bajzel jak na zachodzie.
greenscreen +190
W czasach szkolnych wydawało mi się, że cała ta "patologia" idzie właśnie do zawodówek i od 18 roku życia pracuje w zawodzie. Skąd się biorą te deficyty? (pic rel.) Tyle z nich wyjechało na zachód?
Z czego wynika przeświadczenie o wyższości wszelkich studiów? Rozumiem, że wiele zajęć fizycznych negatywnie wpływa na zdrowie, nie każdy ma takie umiejętności techniczne. Zdarza się też, że zarobki nie są miarodajne do wykonywanej pracy. Jest to jednak dużo lepsza sytuacja niż u absolwentów gówno kierunków. Naprawdę ludzie aż tak się tego brzydzą? Mimo tego, że średniej klasy fachowiec będzie zarabiał dużo lepiej niż 8/10 humanistów? Tak, wiem, że z księgowego łatwiej zrobić tynkarza niż na odwrót. Nie potrafię jednak zrozumieć sytuacji jak niżej. Chodzi mi popularność gówno kierunków.
Patrzę na taką socjologię w mieście Wojewódzkim i widzę 480 osób chętnych na 80 miejsc... Nie twierdzę, że po tym mieć dobrze płatnej pracy jeżeli jest się w tym naprawdę dobrym. Większość osób będzie miała jednak problem ze znalezieniem pracy w ogóle.
Politechnika > studia ścisłe > zawody techniczne > studia humanistyczne > gruz > gównokierunki
#studia #praca #polska #matura #emigracja #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #rynekpracy
@Michal0173:
Statystyki tego nie potwierdzają, w 2014 mediana wynagrodzenia dla osób z zasadniczym zawodowym wynosiła 2650, a dla absolwentów kierunków humanistyczno-społecznych
Po tych kierunkach może i trudno znaleźć pracę, ale jeżeli już osiągniesz po nim sukces, to nie dość, że ładnie zarabiasz, to jeszcze ładnie to brzmi.
Choćbyś nie wiem, jakim był fachowcem hydraulikiem czy kamieniarzem, to zawsze będzie to brzmiało mniej prestiżowo niż doktorat czy nawet magisterka z czegoś, czego inni ludzie nawet nie rozumieją, a ty masz z tego papier i jeszcze ładne zarobki, work-life balance