Wpis z mikrobloga

#prawo #prawopracy #pracbaza
TL DR
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku nie chce zapłacić mi kasy za wykonaną prace.

Byłem w czerwcu i lipcu asystentem technicznym na egzaminach państwowych. Moja praca polegała na przygotowaniu stanowiska egzaminacyjnego dla mechatroników i automatyków. Zakres prac to między innym napisaniu programu do sterownika PLC, zakupy materiałów, montaż stanowiska. W trakcie egzaminu musiałem być cały czas dostępny i na wypadek problemów technicznych, rozwiązywać je. Usuwać awarie itd. Jak uczniowie kończą prace to musiałem stanowisko po nich uporządkować i przygotować dla następnego zdającego.
Łącznie sześć dni po 13 godzin dziennie. Około 84 godziny po 18zł brutto.
Komisja tłumaczy się tym że nie podpisałem umowy. Umowa była dostępna w serwisie OKE tylko trzy dni i akurat przez te trzy dni nikt nie zaglądał do serwisu. Umowy znikły z serwisu i nie ma możliwości ich podpisania.
Myślałem że jak są ustalenia ustne z instytucją państwową to jestem bezpieczny i mogę zacząć wykonywać pracę pomimo nie podpisania umowy. Jednak nie, w Polsce nie można ufać nikomu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
W takich wypadkach to sad pracy czy sąd cywilny?
  • 25
@i-marszi pierwszy raz to robiłeś ? Problemem nie jest to , że nie chcą zapłacić, oni przez twoje niedbalstwo nie mają podstawy prawnej do rozliczenia i wypłaty środków z budżetówki. Jak księgowa ma to rozliczyć i zlecić wypłatę jak nie ma żadnego dokumentu, to jest budżetówka tu liczy się papier i pieczątki . Jeżeli jesteś pracownikiem szkoły i robiłeś to jako dodatkowe zlecenie na terenie szkoły to szedł bym do sądu pracy,
@i-marszi może pani Krysia miała zły dzień w pracy ? A na poważnie masz cokolwiek na piśmie ? Liczą się papiery od każdej decyzji można się odwołać lub iść do sądu ale trzeba mieć papier. Pisz do dyrektora tej instytucji.
@i-marszi: Grażynki w sekretariacie maja cię w dupie choć wiedzą że można to jakoś "załatwić" teraz liczą na to że jakoś to będzie. Wyślij przedsądowe wezwanie do zapłaty to się obsrają i umowa nagle się znajdzie.