Wpis z mikrobloga

Wiele osób najciężej przechorowujących COVID19, to ludzie otyli. Nawet nadwaga zmienisza szanse przeżycia!

Tej wiosny na ostry dyżur w Centrum Medycznym Uniwersytetu Vermont został przyjęty młody mężczyzna: właściciel firmy, mąż i ojciec. Zbliżał się do trzydziestki i ogólnie cieszył się dobrym stanem zdrowia z jednym wyjatkiem; cierpiał na poważną otyłość. Wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okazał się pozytywny. Coraz bardziej brakowało mu tchu. Został przyjęty bezpośrednio na oddział intensywnej terapii i w ciągu kilku godzin podłaczono go do respiratora. Zmarł dwa tygodnie później.

Od początku pandemii wywołanej koronawirusem SARS-CoV-2 dziesiątki badań wykazały, że wiele osób najciężej przechorowujących COVID-19, to osoby otyłe. W ostatnich tygodniach związek ten stał się jeszcze wyraźniejszy, ponieważ duże nowe badania populacyjne ugruntowały to powiązanie i wykazały, że nawet osoby, które mają jedynie nadwagę, są bardziej zagrożone powikłaniami po zarażeniu się SARS-CoV-2.

Na przykład w pierwszej tego rodzaju metaanalizie opublikowanej 26 sierpnia w Obesity Reviews, międzynarodowy zespół naukowców zebrał dane z dziesiątek recenzowanych artykułów, w których ujęto w statystykach 399 000 pacjentów. Okazało się, że osoby z otyłością, które zachorowały na COVID-19 były o 113% bardziej narażone na hospitalizację niż osoby o prawidłowej wadze. 74% częściej trafiały na oddział intensywnej terapii i o 48% częściej umierały!

Biologia otyłości obejmuje upośledzoną odporność, przewlekłe stany zapalne i krew ze skłonnością do nadmiernego krzepnięcia. To wszystko może pogorszyć przebieg choroby COVID-19.

„Nie zrozumieliśmy wystarczająco wcześnie, co jest głównym czynnikiem ryzyka w przypadku osób otyłych. Dopiero niedawno zdaliśmy sobie sprawę z niszczycielskiego wpływu otyłości, szczególnie u młodszych ludzi ”- mówi Anne Dixon, lekarz-naukowiec, który zajmuje się otyłością i chorobami płuc na Uniwersytecie Vermont. To „może być jedną z przyczyn niszczycielskiego wpływu COVID-19 w Stanach Zjednoczonych, gdzie 40% dorosłych jest otyłych”.

Osoby z otyłością częściej niż osoby o normalnej wadze mają inne choroby współistniejące, które pogarszają rokowania ludzi przechodzących COVID-19 - w tym choroby serca, choroby płuc i cukrzycę. Są również podatni na zespół metaboliczny, w którym poziom cukru we krwi, poziom tłuszczu lub te dwa są nieprawidłowe, a ciśnienie krwi może być zbyt wysokie. Niedawne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Tulane z udziałem 287 hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 wykazało, że sam zespół metaboliczny znacznie zwiększa ryzyko przyjęcia na OIOM, wentylacji i zgonu.

Źródło: https://www.sciencemag.org/news/2020/09/why-covid-19-more-deadly-people-obesity-even-if-theyre-young?utm_campaign=ScienceNow&utm_source=JHubbard&utm_medium=Facebook

Nie powinno to nikogo dziwić, kto jest w temacie:

Nadmierne spożycie cukru prowadzi do otyłości, a co za tym idzie dysfunkcji tkanki tłuszczowej!

Kiedyś tubylcy z Peru przeżuli listek koki i się dobrze czuli - jak po mocnej kawie. Potem przyjechali dilerzy i uzyskali w swoich laboratoriach czystą kokainę. No i zaczęły się prpoblemy. Człowiekowi wystarczy tyle cukru ile jest w owocach i ważywach, ale ludzie nauczyli sie pozyskiwać czysty cukier, jak biali dilerzy kokeinę i stąd problemy. Dawniej przeciętny człowiek zpożywał z 3 kg rocznie, obecnie 70 kg!

Cukier to energia, a jedzenie słodyczy wywołuje głód dalszego spożywania słodyczy i błędne koło się napędza. Część jest wykorzystywana, reszta węglowodanów jest przekształcana w gliokogen i tkankę tłuszczową. Skutkuje to stłuszczeniem wątroby i powstawaniem nadmiernej tkanki tluszczowej.

Cukier jest w 80 proc. produktów, które jesz! Ukrywa się nawet w tych produktach, które uważamy za zdrowe. Okazuje się, że statystyczny Australijczyk spożywa dziennie 40 łyżeczek "białej śmierci". Jaki to ma wpływ na zdrowie? Reżyser Damon Gameau postanowił sprawdzić to na sobie. Dla eksperymentu zaryzykował własne zdrowie i przez 60 dni żywił się pozornie zdrowym jedzeniem, w którym ukryty jest cukier. Okazuje się, że mimo wyeliminowania słodyczy, słodzonych gazowanych napojów oraz przyjmowania tej samej liczby kalorii (2300) dziennie, Damon tyje na potęgę (przybyło mu 7 kg) i nie czuje sytości po posiłkach. Czym zakończy się dla niego podjęte wyzwanie? Dokument "Cały ten cukier" w reż. Damona Gameau w kinach od 18 marca.

Uczeni odkryli, że ludzie otyli mają większe narządy wewnętrzne - złożone z większej liczby komórek niż przeciętne. Wiąże się to z liczniejszą ilością podziałów komórkowych (proliferacji), a to z kolei skutkuje większą ilością mutacji i wzrostem prawdopodobieństwa transformacji nowotworowych.

Na podstawie badań statystycznych uczeni od dawna wiedzą, że otyłość sprzyja większej zachorowalności na nowotwory, jak i inne choroby organiczne. Po czsie zaczęli stopniowo odrywać mechanizmy molekularne i komórkowe odpowiedzialne za powstawanie złośliwych guzów nowotworowych. Jak się okazuje te interakcje są bardzo złożone i ściśle powiązane, natomiast tkanka tłuszczowa spełnia o wiele więcej fukkcji, w których zakres wchodzi kontrolowanie ważnych procesów fizjologicznych niż zakładano. Więc jej nieprawidłowe rozmiary, czy struktura sprzyjają transformacjom nowotworowym!:

https://www.newscientist.com/article/2251240-obesity-may-cause-cancer-simply-because-larger-organs-have-more-cells/?utm_medium=social&utm_campaign=echobox&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3Hk-lfLsU05irj9f4kR0cX__RH5Ze6vr-K40gAj8SMbhPscauDqR8EDmM#Echobox=1597078434

Trochę o badaniach roli tkanki tłuszczowej w fizjologii organicznej, oraz o patologiach zwiazanych z jej dysfunkcją np. w wyniku otyłości:

"Tkanka tłuszczowa (AT) jest uważana za jeden z największych narządów wydzielniczych w organizmie. Za aktywny i ważny czynnik umożliwiający reakcje komórkowe oraz utrzymanie się homeostazy metabolicznej, więc nie stanowi jedynie tkanki do magazynowania energii na chude dni. Uwalnia dużą ilość hormonów, cytokin, białek macierzy pozakomórkowych, lub czynnikówe wzrostu, które mogą wpływać na różne procesy fizjologiczne, a w odpowiednich warunkach na patofizjologiczne. Dysfunkcja tkanki tłuszczowej jest wyraźnie powiązana z rozwojem różnych patologii; otyłości, cukrzycy typu 2 czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby, niektorych rodzajów raka. Dysfunkcje tkanki tłuszczowej zakłócają wydzielanie białek macierzy pozakomórkowej, co wywołuje zwłóknienia tkanki":

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/adipose-tissue

Ostatnio stało się jasne, że tkanka tłuszczowa odgrywa aktywną rolę w rozwoju chorob metabolicznych, uwalniając hormony, które działają np. na wątrobę, mięśnie i mózg:

https://kopalniawiedzy.pl/hormon-aP2-FABP4-tkanka-tluszczowa-watroba-cukrzyca-stluszczenie-watroby-Gokhan-S-Hotamisligil-M-Furkan-Burak,23716?fbclid=IwAR2Rec4DHpelBkmuhW75ZMs7XUsBu_u2ZYp_0317Pv0uXXUPTBQlBT7hhQE

Badania miały na celu ustalenie stopnia kondycji układu odpornościowego u ludzi otyłych. Doświadczenia na zwierzętach wykazują, że nadmierna otyłość jest związana z zaburzeniami odpowiedzi immunologicznej. Otyłość jest związana z wyższym odsetkiem infekcji i niektórymi rodzajami raka. Rodzaj pożywienia, czynniki opdpowiedzialne za metabolizm oraz odpowiedzialne za gospodrkę hormonalną mają duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Tkanka tłuszczowa wytwarza substancje o różnych funkcjach, które są związane z funkcjonowaniem układu odpornościowego. Niektóre badania sugerują, że pewne rodzaje strategii redukcji masy ciała mogą poprawić kondycję odpornościową. Należy jeszcze przeprowadzić wiele badań:

https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-27302009000200010

W ciągu 25 lat badań ustalono, że system odpornościowy spełnia kluczową rolę w regulacji procesów biologicznych - w tym funkcjonowania tkanki tłuszczowej. U zwierząt, które nie są otyłe leukocyty zasiedlające tkankę tłuszczową utrzymują mikrośrodowisko przeciwzapalne, które zachowuje prawidłowe funkcjonowanie tkanki:

https://www.jimmunol.org/content/201/7/1827

Nowotwory wchodzą w interakcje z tkanką tłuszczową na wiele różnych sposobów. Ludzie otyli są szczególnie narażeni na różne patologiczne zmiany: zwłóknienia, wzmożoną inwazję komórek wywołujących stany zapalne:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806627/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6230679/

Dysfunkcje tkanki tłuszczowej zakłócają nasłuch komórek odpornościowych, w celu lokalizowania ognisk chorobotwórczych. Komórki odpornościowe odbierają różne sygnały od komórek tworzących tkanki, zarówno w warunkach prawidłowo funkcjonujacej tkanki tłuszczowej, jak i w przypadku patologii. Komunikują się też między sobą. Zakłócenie relacji komórka-komórka może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6653202/

Tkanka tłuszczowa może wpływać na rozwój nowotworów w różnoraki sposób - w zależności od jej rodzaju oraz lokalizacji w organizmie - czytamy na łamach pisma "Cancer Prevention Research". Z poprzednich badań wynika, że tkanka tłuszczowa przyczynia się do kancerogenezy m.in. poprzez zwiększanie ryzyka stanu zapalnego, negatywny wpływ na metabolizm komórki oraz pracę układu odpornościowego. Wiele z analizowanych prac wykazało ponadto, że niektóre rodzaje tłuszczu są bardziej "aktywne metabolicznie" niż inne, tj. wytwarzają więcej substancji stymulujących rozwój nowotworu.

Każdy z trzech rodzajów tkanki tłuszczowej (biała, brunatna i beżowa) występuje w różnych ilościach oraz zachowuje się inaczej w zależności od tego, gdzie jest zlokalizowany. Badacze przeanalizowali wpływ tkanki tłuszczowej na rozwój raka piersi, jelita grubego, przełyku, trzonu macicy, prostaty, a także głowy i szyi. Pod uwagę wzięto lokalizacje tkanki tłuszczowej względem miejsc rozwoju nowotworów. Okazało się m.in., że w przypadku raka jelita grubego tkanka tłuszczowa zazwyczaj sąsiaduje z guzem, podczas gdy w przypadku raka piersi jest ona częścią bezpośredniego mikrootoczenia nowotworu:

https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,459563,tluszcz-zna-wiele-sposobow-na-stymulowanie-rozwoju-raka.html?fbclid=IwAR2_vtrpR_gOvgmnpbfyTC6acwn3b0hfGw6__EWSGk0bBreqTIIRqYy-t58

W płucach osób z nadwagą może gromadzić się tkanka tłuszczowa. Naukowcy po raz pierwszy wykazali, że tkanka tłuszczowa gromadzi się w ścianach dróg oddechowych, szczególnie u osób z nadwagą. Odkrycia te mogą wyjaśnić, dlaczego nadwaga i otyłość są czynnikiem ryzyka wystąpienia astmy. tkanka tłuszczowa zmienia strukturę dróg oddechowych i może to być jeden z powodów zwiększonego ryzyka astmy.

Związek między otyłością a astmą jest znany od lat. Już wcześniejsze badania wykazały, że osoby otyłe i z nadwagą częściej cierpią na astmę i mają problemy z oddychaniem. Dotychczas jednak sądzono, że było to spowodowane nadmiarem tłuszczu wywierającym nacisk na klatkę piersiową i utrudniającym oddychanie. Sugerowano też, że otyłość może zwiększać stan zapalny w organizmie, co przyczynia się do astmy. Jak pokazują nowe badania, może tutaj działać całkiem inny mechanizm:

https://dzienniknaukowy.pl/zdrowie/w-plucach-osob-z-nadwaga-moze-gromadzic-sie-tluszcz?fbclid=IwAR3hGQ9j1w8QyHtor2dvr0jEhWHwl7ckh0grU-QhHIlPn64GxsUABQqakV4

Różne badania dowodzą, że przebywanie (a zwłaszcza aktywność fizyczna) w niskich temperaturach jest czynnikiem, który sprzyja powstawaniu brunatnej tkanki tłuszczowej, biorącej udział w produkcji ciepła. U osób dorosłych brunatna tkanka tłuszczowa pełni istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobieganiu insulinooporności, która jest czynnikiem istotnie zwiększającym ryzyko zachorowania na cukrzycę:

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C363728%2Cekspert-sport-uprawiany-zima-sprzyja-zdrowiu.html?fbclid=IwAR1gvv-1MVy2dyDvw5SwvVPHf-CKERewZ6Jacs5xiyVejQv6ij5gpIU_JTE

Spalająca tłuszcz brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) jest uznawana za motor termogenezy. Okazuje się, że BAT może także spełniać funkcję filtra, który usuwa z krwi aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acid, BCAA):

https://kopalniawiedzy.pl/brunatna-tkanka-tluszczowa-BAT-aminokwasy-rozgalezione-otylosc-cukrzyca-SLC25A44-Labros-S-Sidossis,30601?fbclid=IwAR0kcXGWGEm9FTk5Z6zj3yF8tAqRYHraUhmDoJV9HhPp4JEdnHEK8F9bTZs

#nauka #koronawirus #otylosc #medycyna #ciekawostki #biologia
Pobierz bioslawek - Wiele osób najciężej przechorowujących COVID19, to ludzie otyli. Nawet na...
źródło: comment_1599846237jedQCkbAoZoRZNUC5iwHXz.jpg