Wpis z mikrobloga

To będzie jeden z najtrudniejszych #weekend do przetrwania.
Dopiero w przyszłym tygodniu będzie wiadomo, czy bank udzieli mi kredytu na zakup #nieruchomosci
Generalnie jest szansa, ale wymaga zgody gminy a w zasadzie gwarancji kredytu startowego, który będzie użyty jako wkład własny.
Muszę coś ogarnąć bo do 1 grudnia musimy się wyprowadzić z domu w którym mieszkamy od 9 lat.
Nie chcę już wynajmować, chyba że nie będę miał innego wyjścia.
zaznaczyłem wam 2 domy które są na sprzedarz i na którę mnie stać.
Generalnie wolałbym ten po lewej, jest trochę większy, ale za to ma potencjał lepszy.
Ten po prawej za to ma nowy dach i kuchnię, ale sporo jest też do zrobienia. No i nie ma garażu oraz w zasadzie ogrodu.
Ten po lewej ma za to działkę 1115m2 więc jest i miejsce na przestawienie łódki którą remontuję, a fajnie by było mieć ją pod domem i nie wozić wszystkich gratów, drabiny, narzędzi, elektronarzędzi i do tego generatora prądu.
#feels
#norwegia
PMV_Norway - To będzie jeden z najtrudniejszych #weekend do przetrwania.
Dopiero w p...

źródło: comment_1599296282ZPeywrLcxdEpY5S7IiJJlK.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PMV_Norway: Kurde, tyle lat wynajmowałeś? Szacun :D

Jeśli pytasz o poradę to Ci nie powiem, ale z tego co pamiętam to pisałeś, że dzieci (dziecko?) Wam już wyfrunęły z gniazda to brałbym mniejszy bo zawsze to niższe koszty utrzymania i remontów, z drugiej strony fajnie mieć kawałek zieleni... no a znając życie i tak wszystko wyjdzie w praniu po budrunde.
  • Odpowiedz
@Stashqo: wiesz ten z lewej wymaga trochę więcej pracy, stoi już dość długo.
Nie dalej jak w czwartek rozmawiałem z brokerem, że jesteśmy zainteresowani.
Powiedział że jak się coś zmieni cenowo to da znać, znaczy dalej nie ma ofert kupna.

Wiesz mam jeszcze 300.000 kredytu z tego co wtopiłem w Bergen
  • Odpowiedz
@PMV_Norway: Brałbym lewy. Nie macie nic odłożone? W ostateczności jest myk żeby wziąć konsumpcyjny na wkład własny-znajomy tak zrobił, ale procenty są okrutne... Jaki materiał na dachu? A co do wkładu od komuny-dużo zależy od ich sytuacji finansowej-jeśli są na minusie to pierwsze co tną to właśnie takie wkłady.
  • Odpowiedz
@PMV_Norway: No jak masz już jakieś zobowiązania to ciężko o kredyt. Kumpel przed kupnem mieszkania dla lepszej oceny w banku pożyczał ode mnie hajsy żeby spłacić auto :D

Nie wiem jak tam z cenami, ale rzuciłbym 200k niższą i niech się zastanawiają, może ze 100k urwiesz ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@electro_nick: rozmawiałem z babką, wiesz nei chcemy dużo i powiedziała że się ogarnie.
Bank powiedział, że jak komuna da pismo że ogarnie to wyłożą całość i ściągną z komuny w późniejszym czasie, np za 3-6mc.
  • Odpowiedz
@PMV_Norway: Kurde dwa miliony oni tam chcą za stare próchno... Wygląda że na tym starym dachu masz dachówki cementowe? Trwałość ponad 70 lat powinny mieć. Stare okna i drzwi to temat do negocjacji cen, a Ty na pewno masz w pracy rabaty na swoje produkty.
  • Odpowiedz