@Arkadian proponuję złożyć samemu, ryzen 3600 bardzo spoko, można też pomyśleć o ryzenie 3300x jeżeli będzie jakaś znacząca różnica w cenie (bo teraz 3600 powinna być obniżana) Wtedy dopłacić trochę do lepszej karty. Zawsze ale to zawsze jest lepiej złożyć kompa samemu, chociażby przez to że często w takich gotowcach oszczędzają na płycie glownej/obudowie itp. Dodatkowo warto pomyśleć o dodatkowym chłodzeniu do procka zwłaszcza do 3600. Fortis powinien wystarczyć. Jak wrócę z
@Arkadian: wejdź sobie np tu: https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-zestawy-komputerowe-na-sierpien-2020 i coś dobierz. Na allegro włożą ci jakiś ssd, jakiś ram i jakiś zasilacz, nawet nie warto się łudzić że będą to porządne części. Co do składania, 2 poradniki na yt albo dopłata w jakimś sklepie internetowym, chociaż tam też różne rzeczy mogą się podziać.
@Arkadian: nie bierz z allegro, słuchaj Mirków dobrze radzą, znajdź na pure pc i interesującą Cię specyfikację wyślij do jakiegoś sklepu komputerowego w okolicy, złoża za grosze, ewentualnie YouTube i sam dasz radę, wystarczy posiadać minimalne zdolności manualne ( ͡°͜ʖ͡°)
@Arkadian: nie kupuj gotowców z Allegro. Już lepiej zamówić w jakimś sklepie typu Proline czy xkom z opcją złożenia. Samo składanie w ogóle jest jak klocki LEGO, banalne, ale rozumiem że możesz nie chcieć/nie mieć czasu.
Zawsze ale to zawsze jest lepiej złożyć kompa samemu, chociażby przez to że często w takich gotowcach oszczędzają na płycie głównej/obudowie itp.
Autor posta pisząc o składaniu komputera miał raczej na myśli, że sam się raczej nie zabierze do montażu elementów - nie chodziło mu o dobieranie elementów celem stworzenia platformy Witam serdecznie @Arkadian: Co do autora tematu i tego zestawu komputerowego, to radziłbym unikać zestawów komputerowych
@Arkadian: odpuść Allegro, serio. Wejdź na PurePC i tam wybierz jeden z zestawów albo wejdź na jakieś duże forum (np. pclab) i w odpowiednim dziale poproś, aby ktoś Ci zaproponował jakiś zestaw odpowiadający Twoim preferencjom. W linkowanym zestawie masz słabą płytę główną, obudowę, pamięć prawdopodobnie w jednym module (spory ubytek wydajności w grach), SSD to również niska półka. No i zasilacz to oczywiście niewiadoma, bo w Googlach niewiele o nim piszą.
@Arkadian złóż samemu, to jest bardzo proste i przypomina składanie LEGO. Jeśli będziesz robił wszystko według instrukcji to nic nie zepsujesz. Ewentualnie jakiś filmik na yt
@Arkadian jeśli boisz się samodzielnego montażu to najlepszą opcją byłoby zamówienie części z jakiegoś polecanego wyżej zestawu i ogarnięcie jakiegoś lokalnego majstra który poskładałby Ci to do kupy. W sklepie też mogą wsadzić Ci części pochodzące z 14dniowych zwrotów. Aczkolwiek montaż komputera to serio jak składanie klocków lego - sam pół roku temu składałem puszkę pierwszy raz od 15 lat i wszystko poszło jak z płatka. Podstawowe narzędzia, 3-4 godziny wolnego czasu,
Jak już będziesz miał komputer nie zapomnij włączyć XMP w BIOS - jeżeli nie wiesz co to jest, to zawołaj/PW jak już będziesz miał komputer to ci wytłumaczę co i jak.
@Arkadian: zamów kartę graficzną oddzielenie, dasz radę zamontować bo to tylko włożenie w odpowiedni otwór, a zdarzało się że została urwana w transporcie bo jednak swoje waży a wisi
Szanowni,
Chcę kupić synowi komputer do gier (stacjonarny). Mam na ten cel przeznaczone tak w max. 3-3.5k PLN.
Myślałem o takiej specyfikacji: RYZEN 3600 16GB RAM SSD500GB GTX1660 S
Znalazłem takie coś za 3 099 PLN: link
Co o tym sądzicie? Zaznaczam, że sam nie podejmę się składania komputera (20 lat temu tak ale teraz nie).
ps. jest sens dopłacać 350zł do RTX2060?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź bo komputera stacjonarnego nie kupowałem chyba od 20 lat.
@Clint_Westwood: niech ktoś zatrzyma tą karuzelę śmiechu
Samo składanie w ogóle jest jak klocki LEGO, banalne, ale rozumiem że możesz nie chcieć/nie mieć czasu.
Autor posta pisząc o składaniu komputera miał raczej na myśli, że sam się raczej nie zabierze do montażu elementów - nie chodziło mu o dobieranie elementów celem stworzenia platformy
Witam serdecznie @Arkadian:
Co do autora tematu i tego zestawu komputerowego, to radziłbym unikać zestawów komputerowych
W linkowanym zestawie masz słabą płytę główną, obudowę, pamięć prawdopodobnie w jednym module (spory ubytek wydajności w grach), SSD to również niska półka. No i zasilacz to oczywiście niewiadoma, bo w Googlach niewiele o nim piszą.
Dysponowałem podobnym budżetem, gdy składałem niedawno sobie i znajomemu kompa. Moim zdaniem to jest podstawa - https://www.morele.net/inventory/info/004c5c1e/ - do tego obudowa i zasilacz wedle uznania. Zakładam, że można kupić Ryzen 5 2600 za 300pln mniej, jak to będzie komp typowo do grania.
Co do pytania o RTX 2060 -
Aczkolwiek montaż komputera to serio jak składanie klocków lego - sam pół roku temu składałem puszkę pierwszy raz od 15 lat i wszystko poszło jak z płatka. Podstawowe narzędzia, 3-4 godziny wolnego czasu,
Nie bój się komputera składać, nie jest to trudne: https://www.youtube.com/watch?v=1Zt1P41pjE4
Jak już będziesz miał komputer nie zapomnij włączyć XMP w BIOS - jeżeli nie wiesz co to jest, to zawołaj/PW jak już będziesz miał komputer to ci wytłumaczę co i jak.
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ. Kupię na morele :)
Spójrzcie proszę czy takie coś za 3338 PLN się nada. Jest to cena ze złożeniem za 1PLN.