Wpis z mikrobloga

Chcialem naprawic komus jako totalny amator przerzutki w rowerze. Przerzutka Nexus, 7 biegow. Dzialaly tylko 3 najluzniejsze biegi, nawet na 7 ustawieniu manetki. Pomyslalem, ze trzeba naciagnac linke. Oslona linki przy manetce byla juz uszkodzona, sterczaly z niej druty. Usunalem wiecej oslony, ale teraz linka juz w ogole sie nie rusza pomimo naciagania jej przez manetke. Odkrylem wlasnie chyba po co jest oslona tej linki, pelni ona chyba funkcje dzwigni? Czy ktos mi moze wyjasnic, jak dziala taki mechanizm i jak sie reguluje naciag takiej linki w takim razie?

Czy kupie gdzies nowa linke z ta oslona, aby moc to teraz samemu wymienic?

#rower
  • 3
Kupisz pancerz - bo tak nazywa się ta osłonka i końcówki plus będziesz musiał przyciąć ją na odpowiednią długość.
Jak już to rozbierzesz to proponuje zdjąć wozek z pantografem i wyczyścić jakiś rozpuszczalnikiem czy nawet myjką parową.
@onuceSzatana: nie słuchaj częściowo przedmówców, bo mówią o zwykłych przerzutkach tylko zapoznaj się z filmikami na temat regulacji w piastach nexus - podobno proste, ale ja jednak wolałem oddać do serwisu ;)
a osłonka to faktycznie pancerz i jest niezbędny, trzeba to równo dociąć żeby się później nie rozlazło