@Tryggvason: cały kawałek boczku natarłem solą (17g/kg mięsa, 15 g soli peklowej, 7 g zwykłej niejodowanej), wierzch posypałam majerankiem, ułożyłem pokrojony drobno czosnek i posypałam pieprzem. Zawijałem, wcisnąłem do szynkowara i do lodówki na 24 godziny
@mitchumi: Mogłeś przytrzymać pare dni żeby porządnie peklosolą przeszło, ale generalnie spoko. Przy suchym peklowaniu trzeba dać mięsku pare dni, zwlaszcza jak jest tluste czy przerośnięte ( ͡°͜ʖ͡°)
@pixtri: w tej warstwie nie zapeklowalo się, ale nie martw się mi czasem tez się tak zdarzy ( często przy karkówce) dlatego te tluste pekluje na mokro :)
@Tryggvason: właśnie po przekrojeniu stwierdziłem ze mogłem jeszcze dzień spokojnie potrzymać. Dzięki za radę, następnym razem spróbuje peklować na mokro. Niemniej boczek wyszedł ekstra i to najważniejsze ( ͡°͜ʖ͡°)
Z przypraw majeranek, czosnek, pieprz, sól
#keto #dodzo #gotujzwykopem #szynkowar
@pixtri:
@Kodak: kurła ja zawsze myślałem że @pixtri to baba a nie chłop