Aktywne Wpisy
bylem_zielonko +98
Jak to było? "Nareszcie koniec 'upałów'"?
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
saji +28
Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.
W ten weekend dalszy
W ten weekend dalszy
Mam pewien problem, który dla mnie jest oczywisty ale wywołał wielki spór... No ale do rzeczy
Kolejny piątek wypada 21 sierpnia.
I pojawiła się wątpliwość, bo dla mnie przyszły piątek wypada 21 sierpnia, a dla nich 28 sierpnia.
Twierdzą że ten piątek to 21 sierpnia.
Dla mnie ten i przyszły to 21 sierpnia.
Uważam, że mieszają w to przyszły tydzień który jest kolejnym nierozpoczętym tygodniem w którym może nastąpić piątek. Ale być może to ja jestem dziwny a definicja słownikowa również.
Proszę o pomoc
#grammarnazi #jezykpolski #gramatyka #poprawnapolszczyzna
następny i przyszły piątek to 21.08
Następny po TYM
Przyszły tydzień czyli następujący po tym
Zapewne miejsce w kalendarzu, zatem rozsądne wydaje się przyjąć, że "ten piątek" to najbliższy a "następny piątek" będzie następnym po "tym", bo w końcu nie bez powodu jest "następny".
Zatem wygląda na to, że jesteś dziwny. ¯\_(ツ)_/¯
@D3lt4: następny i przyszły piątek to 28.08
miało być xD
Mozesz to potraktowac jako skrot myslowy takich wypowiedzi
Ten piatek to piatek w tym tygodniu.
Przyszly piatek to piatek w przyszlym tygodniu.
Spotkajmy sie w przyszly poniedzialek (nie ten co bedzie tylko przyszly).
Przyszly jest w przyszlosci (po najblizszym +).
Kolejny tydzień siłą rzeczy jest kolejny, czyli następny po tym, co jest teraz.
Przyszły tydzień to tydzień, który dopiero nadejdzie, zapewne kolejny, ale przecież niekoniecznie, może być tygodniem po kolejnym tygodniu i też będzie przyszłym.
Innymi słowy: kolejny tydzień jest przyszłym tygodniem, ale przyszły tydzień niekoniecznie musi być kolejnym tygodniem.
@InterferonAlfa_STG: nie zawsze stawia się przecinek przed "że", a już na pewno nie w tym przypadku (-‸ლ) No i brak polskich końcówek... I ty udzielasz porad językowych, lol. #grammarnazi