Wpis z mikrobloga

@Cucik: może, ale kapitalista naturalnie będzie szukał możliwie jak największego zysku kosztem pracownika, a więc będzie szukał każdego możliwego sposobu, by zapłacić mu jak najmniej, ponieważ jest to w jego interesie.

Gdyby wszyscy pracownicy byliby samodzielni a środki produkcji byłyby wspólne, nie byłoby tego konfliktu interesów między przedsiębiorcą a jego pracownikami.
@jakub2137krawczyk: czyli jak podpiszę umowę i zapłacę cukiernikowi za upieczenie 1 tortu to jest ok ale jak podpiszę z nim umowę i zapłacę za pieczenie mi tortów przez miesiąc to już jest złe? Przecież to się nie trzyma kupy.
@Gaku745:
Gdyby wszyscy pracownicy byli samodzielni nie byłoby konfliktów z pracodawcami bo nie byłoby pracodawców, twój argument nie trzyma się kupy. Celem kapitalisty jest ograniczanie kosztów i zwiększanie swoich zysków a
@marv0oo: To nie był komunizm w myśl definicji, tak samo jak współczesny kapitalizm nie ma za wiele wspólnego z myślą klasycznego liberalizmu Adama Smitha, który był przeciwny wyzyskowi pracowników przez pracodawców, nie darzył szacunkiem landlordów, był za podatkami proporcjonalnie do dochodów. Ale ludzie lubią przekręcać jego słowa.
@Cucik:

Gdyby wszyscy pracownicy byli samodzielni nie byłoby konfliktów z pracodawcami bo nie byłoby pracodawców, twój argument nie trzyma się kupy. Celem kapitalisty jest ograniczanie kosztów i zwiększanie swoich zysków a celem pracownika jest ograniczanie swoich kosztów i zwiększanie swoich zysków. Dlatego następuje prosta wymiana, umiejętności i czas w zamian za pieniądze.

Jesteś niewiarygodnie idealistyczny. Myślisz że czyim kosztem dzieje się ograniczenie kosztów? Kosztem także pracowników. W interesie przedsiębiorcy jest aby
@Gaku745: Nie no, przeczysz sama sobie. Chcesz, żeby wszyscy pracownicy byli samodzielni więc sprawiasz, że każdy jest indywidualnym przedsiębiorcą kontrolującym własny kapitał a później twierdzisz, że nie potrzebujemy przedsiębiorców. To nie ma krzty sensu
@Gaku745: Twierdzisz, że istnieje coś takiego jak kolektywna własność wspólna i to ja jestem idealistą? Proszę Cię. Masz gościa który piecze torty, sam sobie je piecze, gdzie jest ta kolektywna własność wspólna, skąd się wzięła, kto nią zarządza i za nią odpowiada? Widzę, że zaczynasz rzucać frazesami bo brak Ci jakiegokolwiek argumentu.

@jakub2137krawczyk: A możesz przestać rzucać górnolotnymi hasłami rodem z książek Marksa? Ja obywatel Wykopu płacę gościowi za upieczenie
oni nie mówią jak zarządzać firmą, tylko mówią np "Szefie, ale nie można wsadzić tego stopu metalu do tej maszyny, bo to jebnie" No ale szef wie lepiej jak zarządzać firmą, czy nie? No tak, więc wsadzają metal na polecenie szefa, i maszyne jebs. Coś takiego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@SirSherwood: Chłopie, ale co to za chochoł? Nie mówimy o normalnej komunikacji w firmie, bo przecież w