Aktywne Wpisy
WojciechM-ce +271
8:00 rano xD i już ukraiński batalion propagandowy grzeje klawiatury, żeby Polakom obrzydzić protesty rolników w gorących. Oczywiście zadanie musi być wykonane by wpadło trochę hrywien od Oligarchów, no i nie trzeba zdychać w okopach, ubrany w ubrania i wyposażony sprzęt kupiony z prywatnej kasy, bo to co ma jakąkolwiek wartość zanim dotrze na front, zostanie 3 razy #!$%@? za łapówki gdzieś po drodze. Ale powiem Saszki, że jeszcze was rozumiem i
ChristinaFurry +53
(。◕‿‿◕。) zostanę mamą w grudniu, mam dopiero 16 lat 😓
-nierowny status szlachty prawosławnej w Rzeczpospolitej
-polonizowanie zasłużonych w historii Polski Białorusinów i zamazywanie roli Białorusinow w powstaniach styczniowym i listopadowym
-Silowa polonizacja za czasów II RP, bardzo podobna do tej prowadzonej przez Niemców/Rosjan w stosunku do Polaków podczas zaborów
-'pacyfikacje' białoruskich wiosek (masowe mordy, zniszczenie zabudowań) i mord furmanów przeprowadzane po wojnie przez ludzi Romualda Rajsa ps. 'Bury', a także inne zbrodnie dokonywane przez katolicką ludność cywilną.
-przeganianie Białorusinów wgłąb ZSRR w celu stworzenia państwa jednolitego religijnie
-przesladowania prawosławnych przez działaczy Solidarności
-Repolonizacyjna działalność kościoła katolickiego na Białorusi w latach 90-tych
-Gloryfikowanie Łupaszki i Burego w postaci marszów, dni pamięci, nazw ulic, etc. przy jednoczesnym nieposzanowaniu pamięci strony białoruskiej. Bardzo długo nie chciano wyrazić nawet zgody na pomnik ofiar Rajsa, ani wskazać miejsca masowego pochówku furmanów.
-nie wypłacono rodzinom ofiar Rajsa żadnych odszkodowań, natomiast jego potomkom chyba milion złotych odpaliło państwo.
-co prawda IPN przeprowadził śledztwo w sprawie zbrodnii na tle etnicznym przeprowadzonych przez Rajsa na Białorusinach i uznał go winnym czystki etnicznej, ale potem stwierdził że wiecie co, w sumie to gdyby chciał wymordować Białorusinów to mógłby więcej przecież tych wiosek spalić i ludzi pomordować (serio taką notkę IPN wystosował xD)
Poza tym od lat większość Polaków miała codzienny koszmar Białorusinów pod butem Łukaszenki głęboko w dupie. Natomiast jak teraz temat zrobił się modny to już snuje się romantyczne wizje wielowiekowej przyjaźni, wspomina jak to razem tworzyliśmy państwo, jak bardzo są nam bliscy i jak to każdy Polak dzielnie staje po stronie tłamszonego narodu. Jeszcze macie czelność wytykać im błędy i male zaangażowanie w protesty. Swoją drogą, ciekawe czy wy byście tak chętnie posiedzieli w pierdlu kilka lat i zniszczyli szanse na normalne życie w ojczyźnie dla jakiejkolwiek idei.
Białorusinom pozostaje pogratulować niebywałej odwagi, którą pokazali stając przeciwko krwawemu systemowi i uczciwie przeprosić za liczne błędy z przeszłości. My jesteśmy dumni z naszych 123 lat walki o wolność, oni muszą bić się o nią od tysiąca lat. Również z nami.
#bialorus #historia #4konserwy #neuropa
Powiedz czym będziemy się wtedy różnić od Francuzów malujących kredą po chodniku, jeśli na gratulacjach poprzestaniemy.
@caiuscosades: Nic, uznać że skoro nie byliśmy ok w przeszłości to teraz też nie ma sensu.
Wiesz, że większość Polaków uważa, że nasz kraj w przeszłości postępował tylko dobrze?
Oni ci w to nie uwierzą :)
( ͡° ʖ̯ ͡°)
@MackaCthulhu: Te kilka kościołów to rzeczywiście brutalna repolonizacja. Większość katolików na Białorusi ma polskie korzenie lub są Polakami i chcieli msze po polsku i są i po polsku, białorusku i rosyjsku.
Komentarz usunięty przez autora
@MackaCthulhu: teraz robimy to samo, białorusini po studiach na bialorusi z magistrem przyjeżdżają do nas pracować na budowach, w fabrykach i ka kasach w żabce za grosze i mi to odpowiada bo polska na tym zyskuje a białorus traci fachowców ale śmieszy mnie ten jęk wszystkich którzy chcą jakiejś reakcji ze strony polski na te wydarzenia, my nic
Mam w dupie co robili nasi przodkowie, jestem tu i teraz i oczekuję, że każdy na tym #!$%@? świecie będzie mógł godnie żyć,
boli mnie korea pn, boli mnie wyzysk w indiach i chinach i boli mnie, że krok od naszej granicy dzieją się rzeczy które nie mieszczą mi się w głowie bo przyzwyczaiłem się do jakichś tam podstawowych praw człowieka.
No ale #!$%@?, jedyne co
Przez stulecia nie było pojęcia narodu białoruskiego czy ukraińskiego. To byli Rusini. Tw narodowość to od może góra 200 lat się pojawiła.
Ponadto, cymbale, bojarzy wielkiego księstwa litewskiego sami się polonizowwli bo to było dla nich atrakcyjne.
Dalej gadac z tobą nie ma sensu bo masz poziom wiedzy pantofelka.
@killzone: o, prawie jak szczekająca jedna opcja polityczna o reparacje od Niemiec xD
A co ty chcesz robić? Wysłać wojsko, żeby w wolnym czasie