Wpis z mikrobloga

Ostatnio mam dziwny problem z Wowem. Na postaciach Hordy, czyli tych głównych na których gram mam straszne spadki fpsów. Wczoraj nawet dochodziło do tego, że miałem crashe gry, co nigdy się nie zdarzało. Co najdziwniejsze, na postaci w Alliance gra działa bardzo płynnie, więc pomyślałem, że to może wina konfiguracji addonów - usunąłem wszystkie. Rezultat? Brak. Gra się tnie tak samo. Reinstalować grę? Gram na ustawieniach rekomendowanych, DirectX 11 Legacy.
Specyfikacja komputera:

#worldofwarcraft
aircod - Ostatnio mam dziwny problem z Wowem. Na postaciach Hordy, czyli tych głównyc...

źródło: comment_1596617026WMG4ALHYePImLEQhVEoMOO.jpg

Pobierz
  • 7
@aircod: Zacząłbym od wywalenia zawartości ._retail_\Cache i ._retail_\WTF (tego drugiego zrób sobie backup) bo to najczęstszy winowajcy. Jeżeli po wywaleniu addonów były takie same problemy, to memory leak odpada (WA2, ATT, RIO głównie). Jak nie pomoże wyczyszczenie ww. folderów, to zrób reinstal (wcześniej backup addonów i folderu WTF).

Czemu nie grasz na DX12? Zjada więcej VRAMu, ale przekłada się to na wyższą wydajność (po to jest V/RAM, żeby był w max
@Lstr: Grałem na DX12, ale na Reddicie podsunęli pomysł, żeby zmienić na DX11 Legacy i wtedy powinno ustać. Potem z Ultra (10) zjechałem na rekomendowane (7). Jak miałem na 10, to było jeszcze gorzej. Ogólnie zaobserwowałem, że GPU w Wowie jest nieźle katowane, nawet do 100%, a CPU się nudzi.

RAMU jest wystarczająco dużo, 10GB zapasu jest jeszcze jak gram w Wowa. Dziwi mnie to, że Wow ma takie problemy, skoro
@aircod: Mówię o VRAMie (RAM na GPU) - grając na DX11 twoja karta nie może wykorzystać swojego potencjału i robi się bottleneck. W sumie to ciekawe, bo u mnie GPU nigdy ponad 50% nie jest wykorzystywane, a CPU dostaje w dupę mocno :)

Może kwestia AMD i sterowników. Możesz spróbować je w sumie zaktualizować - wątpię żeby pomogło, ale też nie zaszkodzi. WoW wykorzystuje sporo obecnych technologii, ale podwaliny silnika są
Lstr - @aircod: Mówię o VRAMie (RAM na GPU) - grając na DX11 twoja karta nie może wyk...

źródło: comment_1596622350FHHHUV16wW8FP1DTf1FnUK.jpg

Pobierz
@Lstr: No i jak na razie działa jak należy, wręcz super, na ustawieniach maksymalnych (10) mam stałe 60FPS.
Niestety, nie obyło się bez reinstalacji gry. Musiały być zepsute co niektóre pliki, bo przy próbie naprawy cała gra się wysypała. Myślałem, że to wina addonów i ElvUI, które mocno ingeruje w grę, ale chyba to nie było jednak to.

Usunąłem wszystkie addony, wszystkie ustawienia konfiguracyjne, zainstalowałem je od nowa. Ponadto, zaktualizowałem Windowsa,