Zastanawialiście się kiedyś w sumie czemu angole nie zbierają np. jeżyn czy malin które rosną absolutnie wszędzie - przed chwilą wyszedłem kawałek za domem i uzbierałem miskę taką jak od miksera, tylko wolą kupić sobie mały plastikowy pojemniczek w Tesco za 2 funty? xD Czy to moje spaczenie przez lata dorastania w Polsce gdzie zbierało się wszystko począwszy od szczawiu, poprzez wiśnie, orzechy i mirabelki a na jagodach i grzybach kończąc? ( ͡°͜ʖ͡°)
@MarianoaItaliano: Kilkukrotnie się spotkałam z tym samym, gdzieś się idzie na spacer, a tu jeżyna, a tu orzechy czy czereśnie czy jabłka. Okazuje się, ze oni o tym nie myślą, są tak przyzwyczajeni do kupowania, ze nawet do głowy im nie wpadnie, ze można z krzaka ( ͡°͜ʖ͡°) A jak kiedyś słonecznika świeżego pokazałam, to patrzyli na mnie jak na wariata, ze kwiatki #!$%@?, słonecznik
@MarianoaItaliano: 1. nie biorą co nie jest ich 2. nie zbierają, bo wiedzą, że przy ulicach się kurzy zaś w miastach to jest rakotwórczy smog, który osiada na roślinach.
@MarianoaItaliano w Norwegii to samo. W lesie jest PEŁNO jagód. Także łażę tam co 2 dni póki jeszcze są i zbieram żeby narobić dżemu na zimę. Nie widziałam jeszcze żadnej miejscówki gdzie byłoby już wyzbierane (ani innych zbieraczy). I do tego już kilka osób mnie zaczepiło w lesie z pytaniem "o, dużo jagód?". No pewnie, gdzie wy macie oczy xD aż się nie mogę doczekać grzybów, bo tu podobno tylko kurki zbierają
@MarianoaItaliano druga sprawa która mnie nurtuje, ani razu nie widziałem żadnego akwenu wodnego typu zalew, czy jeziorko gdzie ludzie by sobie przyszli i pływali tak jak w Polsce rok mieszkałem nad jeziorem i w lato gdzie woda na bank była fajna i ciepła nikt nawet st0pek nie moczył( ͡°ʖ̯͡°) jak już to tylko morze lub baseny a ja z tych slodkowodno lubiących.
@Tungtvann: Akurat grzyby zbierają dość ochoczo. W poprzednim roku próbowałem coś zebrać, ale nie dało rady. Wszystko wymiecione. Jest na fb grupa "vi som liker sopp" możesz zobaczyć, że to interesujący temat w Norwegii =)
@MarianoaItaliano: ale część tych dzikich malin jest trującą :) tak mi przynajmniej powiedzieli jak zapytałem czy to są normalne raspberry jak widziałem przy drodze
@MarianoaItaliano czekaj no, minimalna to prawie 10£, a Tobie szkoda było 2£ i poszedłeś na godzinę zbierać maliny? Czemu Ci angole tak nie robią?( ͡º͜ʖ͡º)
@jakisprostylogin: ale zbieranie owoców i grzybów to przyjemność. Tutaj nie chodzi o oszczędność. W Polsce na grzyby do lasu większość osób chodzi dla przyjemności a nie dla oszczędności
@MarianoaItaliano: A Szwecji to samo, nikt nie zbiera grzybów czy jagód. Moi przyjaciele, można powiedzieć, ze za domem jakieś 10 metrów maja prywatną plantacje jagód w lesie :D
@jakisprostylogin: Napisałem wyżej że to nie z oszczędności tylko dla przyjemności xD Grzyby też przecież można kupić a wskaż mi rodzinę która nie chodzi jesienią na grzyby w Polsce albo nie zna kogoś kto chodzi.
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
#uk #jedzenie #jedzzwykopem
A jak kiedyś słonecznika świeżego pokazałam, to patrzyli na mnie jak na wariata, ze kwiatki #!$%@?, słonecznik
2. nie zbierają, bo wiedzą, że przy ulicach się kurzy zaś w miastach to jest rakotwórczy smog, który osiada na roślinach.
Nie no żartuje, łapę ścinają dopiero od kalarepki wzwyż
@jarzynka: @MarianoaItaliano: No myślę, że w przypadku grzybów to z oszczędności bo są drogie ;) Poza tym relikty PRLu również.