Wpis z mikrobloga

• 1
Kurde chciałbym się całkowicie przesiąść na Linuxa, ale kurde, photoshopa na nim nie ma. A z wine się nie będę bawił bo nie działają funkcje 3d a jak robię duży projekt to cyk się crashuje z d--y.

Jakie znacie jakieś fajne alternatywy dla Photoshopa na Linuxa oprócz Gimpa? Mogą być i płatne. Na google nie ma nic ciekawego. Zależy mi aby ten program miał opcje automatycznego zaznaczania kształtu.

#linux #grafikakomputerowa
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t0ssox masz poniekąd rację, ale to potrwa kilka ładnych lat, a mocarnego hamaca można upgradeować dosyć długo, stąd jeżeli to praca zarobkowa to za powiedzmy 6 do 10 lat kwota kilkudziesięciu tysięcy na kompa nie będzie jakaś zaporowa. Zaraz zlecą się ludzie opowiadać że nie można hamaca używać zarobkowo, ale to nie USA tylko UE, te ich eule można wsadzić między bajki.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kraciacho nie robię grafiki zawodowo. Traktuję to jako hobby. Zajmuje się custom romami androidowymi i siedzę troche w kernelach dlatego nie mogę opuścić Linuxa od tak. Lubię dock z gnoma, wygodniej mi się tak pracuje niż na windowsie. Nawet jak bym nie siedział w tych androidach to i tak wygodniej mi się korzysta z Linuxa bo wszystko co chce robię dwoma komendami. Także zmiana OSa odpada. I post jest o alternatywach
  • Odpowiedz
@Kraciacho: zalezy do czego - autor wspomnial o automatycznym zaznaczaniu, a cos takiego znajduje sie w Kricie. Znam kilka osob, ktore przesiadlo sie z PS wlasnie na Krite i sobie chwala (co wazne, glownie w niej maluja, a nie edytuja zdjecia).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@walenty-merkel "zawracasz dupę" - ???

"Po co ci PS?" - do robienia memów xd. Pewnie wyjdziesz że GIMP mi do tego wystarczy ale mi się w nim źle pracuje bo wszystko co robię w Photoshopie na pstryk to w Gimpie mi zajmuje dłużej, dlatego szukam alternatywy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
PS nie służy do amatorskiego obrabiania zdjęć.

@t0ssox: każdy program możesz sobie amatorsko używać. A Photoshop jest bardzo wygodny i to dla amatora. A amatorem nie jestem bo umiem go bardzo dobrze używać.

Wspomnienie, że memy robię w aplikacji sieciowej, jest odpowiedzią na twój kolejny post.

@t0ssox: no dobra no tu mnie zagąłeś no tu masz racje no to ci wyszło.
  • Odpowiedz