Aktywne Wpisy
xEm +840
# Dlaczego chrześcijaństwo podbiło świat? Brutalna prawda o Imperium Rzymskim i rewolucji Jezusa
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo

rebelyell +243
My już po kościele, idziemy świętować.
#swieta
#swieta

źródło: temp_file3043758317245784644
Pobierz
Moja dziewczyna ma do mnie pretensje, bo nie mam „ambicji”
Siema, chciałem zapytać, czy to ja mam coś z głową, czy moja dziewczyna wymyśla jakieś problemy na siłę.
Mam 29 lat, pracuję na produkcji, zarabiam minimalną, wynajmuję kawalerkę w bloku. Chciałem wziąć kredyt na podobne mieszkanie, żeby w końcu mieć coś swojego, ale teraz się zastanawiam, czy jest sens. Moja dziewczyna (24 lata, po studiach, pracuje w biurze) zaczęła mi ostatnio marudzić, że „stoimy w miejscu” i że nie chce tak żyć. Że ona chce się rozwijać, a ja „nic od życia nie chcę”.
No i sorry bardzo, ale czego ja mam niby chcieć? Mam pracę, mam gdzie mieszkać, mam co jeść, na p--o z kolegami też starcza. Nie każdy musi być jakimś dyrektorem czy milionerem. A ona ciągle coś – że „powinienem chcieć więcej”, że „za 10 lat będę w tym samym miejscu”, że „nie wyobraża sobie życia z kimś, kto nie ma żadnych aspiracji”.
Tylko co ona sobie myśli, że każdy będzie miał superkarierę? Praca to praca, robię swoje i tyle, a nie jakieś ambicje, awanse i inne bzdury. Ona mi mówi, że chce „pójść do przodu”, może kiedyś mieszkać za granicą, a ja się w tym wszystkim gubię. Po co mi to?
Czy tylko ja uważam, że przesadza? Ja naprawdę nie widzę w tym problemu, ale może ktoś mi wytłumaczy, o co jej właściwie chodzi?
#logikarozowychpaskow #rozowepaski #zwiazki #niebieskiepaski #pieniadze
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
A w skali długoterminowej to musisz zarabiać więcej. Przecież masz opłacić wakacje 2 razy w roku.
Oczywiście nie generalizując bo tu może akurat ona jest wybitnym specjalistą w swojej dziedzinie, jeśli tak jest to pogadaj z nią i znajdźcie porozumienie w tej kwestii.
Ale najlepsze ... zakładać, że przez całe życie wytrzymasz na produkcji to jest hehe śmiałe. Czyli może i nie masz ambicji, ale wyobraźni też nie.
@mirko_anonim: tak.
@ChlopakZpiwnicy: trochę w kit mocno ;)
I pracując za minimalną trochę pokazujesz brak ambicji. Policz sobie ratę kredytu na jaką jesteś w stanie sobie pozwolić i sprawdź zdolność kredytową. Przy okazji pamiętaj że jak już coś kupisz
Wiec szykuj sie :)
Z drugiej strony, w kwestii relacji - (i nie odbierz tego za atak) może powinieneś znaleźć kogoś kto
Z takimi zarobkami faktycznie może być ciężko z wszystkim, a gdzie tu myśleć o rodzinie.
No i wiekszosc zwiazkow gdzie mezczyzna mniej zarabia albo ma gorsze wyksztalcenie sie rozpada
Jak marnym człowiekiem trzeba być, by powiedzieć na głos "ja to nic nie chce" i być z siebie zadowolonym? Jesteś rozwiletką czy coś?
Podejście #rozowypasek w tym wypadku jest zrozumiałe i bardziej, powiedziałbym. standardowe. Ogólnie lepszym pomysłem jest "iść do przodu", choćby powolutku i choćby dla samego "iścia do przodu".
Ale jak tak ci dobrze, to jest to twój wybór :-) Tylko miej świadomość, że się nie dogadacie.
@mirko_anonim: między dyrektorem milionerem a płacą minimalną jest jednak jeszcze całkiem szerokie spektrum normalnego życia na poziomie.
Polska jest trudnym krajem jeżeli chodzi o zarobki i koszty życia i oczekiwanie nie wiadomo jakich cudów może być nie fair.
Ale nie powinieneś czuć się spełniony mając 30 lat i pensję minimalną. I może być to Red flag dla większości kobiet, takie są realia.