Aktywne Wpisy

taxi_driver92 +56
Ustalam z rana z różową konkretną godzinę wyjazdu, bo wracamy ze świąt do wojewódzkiego autem, ja prowadzę. Różowa 5 min przed ustaloną godziną pisze mi, że ona będzie jeszcze piła kawę i żebym za 20min przyjechał... Doskonale wie, że temat punktualności jest dla mnie ważny, bo nie raz o tym rozmawialiśmy, a i tak odstawia taki numer. Wiem, że dla większości może to się wydawać śmieszne, ale mnie c--j strzela. #zwiazki
blackghost +10
Powiem Wam odkąd mam Alfę Romeo Giulia brutalne wyjaśnienie sebków w BMW stalo się moja codziennością xd
Sytuacja z przed chwili: mocny start od świateł i kolejne BMW serii M zostawione w tyle. To uczucie gdy klient zostaje daleko w lusterku sprawia że następne kilometry jadę i się śmieje sam do siebie. Wąchaj dymek czasem mówię sam do siebie.
Jednak najbardziej lubię sytuację gdy klient dojeżdża do mnie na kolejnych światlach z minq zbitego
Sytuacja z przed chwili: mocny start od świateł i kolejne BMW serii M zostawione w tyle. To uczucie gdy klient zostaje daleko w lusterku sprawia że następne kilometry jadę i się śmieje sam do siebie. Wąchaj dymek czasem mówię sam do siebie.
Jednak najbardziej lubię sytuację gdy klient dojeżdża do mnie na kolejnych światlach z minq zbitego

Mirki, zacznę od was bo nie wiem gdzie dalej się udać. Mam następujący problem.
Chciał bym wydajnie przerabiać zdjęcia na macierze. Robię sobie trochę kaggli ale w każdym mam dokładnie ten sam problem. Ładowanie dużych Data Setów zajmuje dużo czasu.
Zaimplementowałem multiprocessing - bardzo naiwnie bo nie bardzo się na tym znam, niby jest szybciej ale to nadal dużo poniżej możliwości mojego serwera. Dysk NVMe - jakieś 3.3Gb/s odczytu, 40 core, 300+GB RAMu.
Nie wiem jak i gdzie szukać bottle necków, jeśli ktoś chce pomóc, uporządkowałem trochę temat i wystawiłem git repo
GIT REPO
https://github.com/zboinek/image_processing
Obrazek sprzed paru iteracji - niższa wydajność dla zwiększenia zainteresowania.
źródło: comment_1595257108OFkIo0jBDZR8zYoFTiyu4x.jpg
Pobierz2. https://stackoverflow.com/questions/44078327/fastest-approach-to-read-thousands-of-images-into-one-big-numpy-array ?
Średnio ogarniam c++ - wiem, że tam można sporo przyśpieszyć bo sam zarządzasz pamięcią. Co miała by robić taka wtyczka do numpy? odczytywać obraz i zapisywać go w formie macierzy?
Chodziło mi co ma robić program z wyższej perspektywy, może samo ładowanie tych zdjęć można zrealizować w inny sposób aby to szło bardziej efektywnie (np ładowanie
źródło: comment_15952860963WEcAQTYjli2ffKDDj8Q6V.jpg
PobierzAle
Co do części z SSD to jak dysk może być tu bottle neckiem skoro ma odczyt na poziomie 3.3GB ale wydaje mi się, że tutaj też popełniam jakiś błąd, to 400 w
@zboinek: tak, ale robisz to raz, a nie przy każdym treningu