Wpis z mikrobloga

@SzparagowyFanatyk: Nigdy nie używaj płynu ani żadnych innych detergentów. Żeliwo jest porowate, to czym będziesz mył może wniknąć w głąb patelni i później oddawać smak ludwika do wszystkiego co będziesz smażył. Nie sezonuj na kuchence bo masz nierównomierne ciepło w jednym miejscu.

Wcierasz olej o niskim pkt dymienia, wycierasz żeby była tylko cieniutka warstewka, na godzinę do piekarnika, trzymasz do wystygnięcia i tak 3-4 razy. Aż efekt będzie zadowalający.
  • Odpowiedz
@SzparagowyFanatyk: zeskrob to stalową łopatką, umyj patelnię normalnie gąbką z płynem i po prostu zacznij regularnie smażyć, normalnie na wysokim ogniu z olejem, a się sama z czasem zakonserwuje. Żeliwo to nie jest jakiś delikatny poteflon, tylko kawał metalu.
  • Odpowiedz