Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mi może pomóc odnośnie kupna mieszkania. Znalazłem mieszkanie 70m2 w dość atrakcyjnej cenie. Ale sprzedający podaje, że jest to spółdzielcze własnościowe, ale bez księgi wieczystej. Czy brak księgi wieczystej jest tutaj bardzo wielkim zagrożeniem? Chciałbym dodać, że dwa dni wcześniej stałem przed decyzja kupna innego mieszkania, które było obok w bloku, Polska przy czym było o 8m2 mniejsze i wycenili sobie właściciele o 700 zł za m2 więcej, ale było z KW. Mieszkanie chciałbym kupić za gotówkę. Dziękuję
  • 16
@humm: Założenie księgi wieczystej kosztuje 100 zł. Wpis w księdze wieczystej dotyczący prawa własności nieruchomości bądź użytkowania wieczystego kosztuje 200 zł. Wpis hipoteki do rejestru kosztuje 200 zł. Podatek od wpisu hipoteki do rejestru to koszt 19 zł.
@humm: Księga wieczysta jest zakładana przy zakupie spółdzielczego własnościowego. Jej brak nie stanowi problemu. Dobrze mieć ogarniętego pośrednika. Wszystko sprawdzi za Ciebie przed zakupem.
@Szolek to rozumie. Ale kupując bez KW jak sprawdzić, że na mieszkaniu nie ma form komroniczych, czy osób trzecich do prawa do lokalu
@humm: I tutaj się przydaje pośrednik. Podpisujesz umowę z biurem nieruchomości i to na nich ciąży odpowiedzialność za przeprowadzenie transakcji. Załatwiają wszystko za ciebie bo biorą za to hajs. Ja teraz jestem na etapie sprzedaży dwóch mieszkań i zakupu domu. Serio, lepiej wydać parę tysięcy na dobrego pośrednika i spać spokojnie.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@humm: Wersja prosta to zapytaj w spółdzielni o to, dodatkowo niech potwierdza, że inne lokale mają założona KW.
Wersja pełna to ustal numer działki i do gminy dowiedzieć się jak to wygląda.