Wpis z mikrobloga

Najbardziej to mi szkoda pokolenia 2000+, które całe swoje życie dorasta raczej w proeuropejskiej narracji. Wciska się im, że jesteśmy częścią cywilizowanego świata, przez tiktoka, Twittera i IG oglądają nonstop jak wygląda życie na zachodzie. Nagle przychodzi stare pokolenie soviet boomerów i beng, urządzają im mini komunę 2.0 z Maryjką na czele xD.

A później zdziwko, że depresja i samobójstwa u ludzi młodych pikują do wartości krajów trzeciego świata xD.

#wybory
  • 192
@warning_sign:

Oj tak tak byczku. Wystarczy wstawać wcześnie rano i ciężko pracować. Np. nauczyc się klikania w kąkuter.

Oczywiście że się da, wystarczy mieć konkretny pomysł na siebie i nastawienie na ciężką pracę, bo nic z nieba nie spada.
Dziwny zbieg okoliczności że to akurat pisowcy najbardziej stękają o to że inni mają lepiej a z reguły są to ludzie bez większych perspektyw na przyszłość i bez dużej wartości na rynku
Oj tak tak byczku. Wystarczy wstawać wcześnie rano i ciężko pracować. Np. nauczyc się klikania w kąkuter.

@warning_sign: Polska to chlew jest i może faktycznie branża IT stoi na podobnym poziomie ale każdy inny zawód jest dużo mniej opłacalny
branża IT stoi na podobnym poziomie

@Anoniemamowy: i tu jest problem, bo nie wszyscy mogą / nadają się do pracy w IT, czysto teoretycznie możemy dojść do sytuacji gdzie garstka ludzi IT utrzymuje rzesze bezrobotnych ¯\_(ツ)_/¯
@martwypawe_: A niech się śmieją. Ja się będę z nich śmiał jak będą musieli na mnie pracować. Każde pokolenie przechodzi przez okres buntu i walki ze starszymi pokoleniami, aż się sami nie zestarzeją i gówniaki ich nie zaczną wkurzać.
@kocurowy: według mnie OPowi nie chodziło o te aplikacje w kontekście cywilizacji na swiecie ale pokazanie faktu, że już 10-latki tam siedzą i oglądają amerykański niemiecki czy brytyjski poziom życia. Potem ich starzy włączają TVP, holecka mówi że Niemcy nam zazdroszczą, gówniak dorasta myśląc że jego kraj jest ważny i europejski a potem zderza się z rzeczywistością, jest zwykłym robalem dla zachodu, ma się cieszyć z 500 euro na miesiąc i
@Iskaryota Przez Tiktoka i Twittera to co najwyżej moga im wciskać lewackie pierdy pokroju Black Lifes Matter i LGBT. Jezeli to ma być ten postęp to wole byc zacofany. Bardziej mnie martwi jednak gospodarka. Tym sie młodzi powinni zainteresować.

@jabolsy: Oj, tak tak. Typowo polskie podejście. Polski konserwatysta, 10 godzin na budowie za minimalną plus 500 PLN pod stołem, potem kupić najtańsze piwo, do wychodka pod domem i napalić w piecu.