Wpis z mikrobloga

Wykopki jak to jest z tymi projektami unijnymi? Projekt miał być zrealizowany do 30 czerwca 2020 roku, a tu ch&j.
Nadal nie jest dokończony w mojej miejscowości i sąsiednich.

Wykonawca zobowiązany jest wykonać całość przedmiotu zamówienia w nieprzekraczalnym terminie

do dnia 30 czerwca 2020 roku z zastrzeżeniem, iż zamówienie w zakresie obejmującym 80% placówek

oświatowych musi być zrealizowane najpóźniej do 31 marca 2018 r. a pozostałych 20% palcówek

oświatowych do 30 września 2018r.

Dostaną jakieś kary, czy nie?

https://www.voice-net.pl/projekty/zapytanie/zapytanie-ofertowe-nr-1-popc0061-17

#popc #swiatlowody #swiatlowod #isp #internet #ftth #prawo #uniaeuropejska #rzeszow #podkarpacie
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TadzioNorek: Kabel jest położony tylko na niektórych odcinkach brak.
Czyli jest położone 3km kabla, później 100m brak kabla i dalej znowu 1km jest kabel, 200m nie ma kabla. XD
  • Odpowiedz
@Mezir szli na łatwiznę, lub po prostu właściciele działek na których stoją te słupy nie zgodzili się na poprowadzenie kabla. Wydaje mi się że samo poprowadzenie światłowodu jest wywiązaniem się z projektu, a przyłączenia czy ustanowienie jakiegoś centralnego punktu gdzie będzie mufa to już kwestia przyszłości. Wydaje mi się że w najbliższym czasie nie ma co oczekiwać
  • Odpowiedz
@Mezir: na realizacje ze względu na covid jest +3 miesiace
@TadzioNorek: budowa sieci to budowa sieci... jak siec będzie wybudowana to ma być udostępniona wszystkim zainteresowanym operatorom - i to oni jak się do nich zgłosisz zrobić ci przyłącze do domu / mieszkania...
u mnie inea pół roku przed czasem :)
  • Odpowiedz
@Mezir: u mnie już w szkole jest ale tylko szkole :/
Więc z projektu są wywiązani.

Rozmawiałem z przedstawicielką na mój region, to powiedziała mi że jest problem bo PGE nie zgodziło się na powieszenie na ich słupach. Będą musieli stawiać swoje słupy w całej miejscowości
  • Odpowiedz
@Mezir: to jest projekt POPC, w POPC, RPO i RPSL można aneksować umowę na dłuższy okres czasu powołując się na COVID ale z pewnemu zastrzeżeniem. Jeśli beneficjent projektu zgłaszał na bieżąco przeszkody w realizacji planu rzeczowo-finansowego to aneks i elo, można dalej realizować. Jednak jeśli nie zglaszali to cofną całość dotacji, czyli po prostu trzeba będzie oddać hajs. Rozliczam takie rzeczy w #pracbaza, stąd znam te wszystkie
  • Odpowiedz
@brokenik: kapitalizm umożliwia mi podłączenie albo Orange 20/2 albo radiówkę, która nie pozwoli stabilnie pograć w agar.io albo lte, które niedawno przyszło z limitami :/

Z tego co kojarzę to jak budowała się infrastruktura tepsy to ludzie sami kopali bo im zależało na przyłączu. (nie wiem ile w tym prawdy)
  • Odpowiedz
@Mezir: Jakby ludzie zwracali uwagę na internet tak samo jak na uzbrojenie dzialki w wodę czy elektryką przy zmianie miejsca zamieszkania czy kupnie dzialki wszystko by inaczej wygladalo. W obecnej sytuacji jest duzo stekania, narzekania a wiekszosc ludzi i tak wezmie internet LTE nawet gdy pojawi sie operator z kablem. A POPC, minimalny abonament na tych sieciach kosztuje w okolicahc 75 zlotych z czego operator musi zaplacic bodajze 30-40 zlotych
  • Odpowiedz
@brokenik: U mnie niby do końca września ma być Orange z POPC (światłowód kanałem podziemnym), ale tydzień temu pojawił się lokalny operator ze światłowodem na słupach (nie w ramach POPC). Teraz nie wiem czy czekać na Orange, czy brać tego lokalnego operatora (który jest jednak istotnie droższy i wolniejszy od Orange).
  • Odpowiedz
@Mikseth: Korzystal z POPC czy wczesniejszych dotacji? Podaj dokladnie jaki operator, jaki program chyba, ze to byly jakies Regionalne Sieci Szerokopasmowe, RSS-y, tym sie zajmuje jeszcze inny program. W POPC nigdy nie ma mowa o calych miejscowosciach, czasem jakas malutka wioseczka moze byc okablowana, czasami jeden adres na danej ulicy w miejscie, czasami kilkua ulic, roznie bywa. Operatorowi zalezy na dotacji, sa nawet tacy geniusze ktorzy sprzedawali podlaczenia za darmo
  • Odpowiedz
POPC.01.01.00-14-0046/16

@Mikseth: Trzeba by adresy posprawdzac, podaj mi moze pare nazw tych wiosek? Generalnie w tym nowym POPC ktore podlinkowales nie trzeba podpinac klientow, wazne jest miec przyłącze przy granicy dzialki a teoretycznie operator nie podpina nikogo, ten projekt rozlicza z tego przyłącza przy granicy dzalki, nie czy ktos ma usluge. A biale plamy sa bardzo dziwnie przez urzędy wyznaczane, niech bedzie przykladem moja ulica. Z 4 domow (ktora stoją
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: Wysłałem wiadomość. Wygląda tak jak mówisz, operatorowi nie zależy na podpięciu kogokolwiek, do niektórych światłowód (i ta skrzynka do podłączenia) skręca niemal do ludzi pod dom (po słupach) a i tak nie są podłączeni. I nie wiem czy zwalać na koronę, gdyż ten projekt już dawno bym zrealizowany.. A operator tak jak wspominałem, nawet nie raczy odpisać czy jest możliwość czy też nie.
  • Odpowiedz