Wpis z mikrobloga

@VrubeL: Ty mylisz reformy gospodarcze z ustrojowymi, co jest jeszcze zabawniejsze, bo nie dość ze nie rozumiesz znaczenia ani jednych ani drugich to jeszcze je mieszasz xD

Ci ludzie którzy pisali o Wenezueli mówili to w kontekście zmian gospodarczych, a nie ustroju. Wenezuela to symbol ostatecznej klęski populizmu napędzanego transferami socjalnymi

Jak ty w ogóle funkcjonujesz na świecie? Zajmujesz się czymś bardziej ambitnym niż kopanie rowów?
@Sympatyczna_Kapibara:

Gdyby Duda dziś zmienił swoje poglądy o 180 stopni, to straciłby połowę elektoratu,

Tego betonu nie skruszysz choćby nie wiem co.

Co do Trzaskowskiego od zawsze mówi że wiele zależy od analizy i rady ekspertów, lepiej zmienić zdanie na lepsze niż trzymać się jednego zdania nie ważne jak niepoprawnego.
@jannar24: 'Wykształciuchy' to dla mnie komusza nowomowa tak jak symetrysci czy 'młodzi z dużych miast'.

Stwierdzenie że to nie papier i uczelnia w dzisiejszych czasach określa człowieka jest takim banałem i oczywistością dla człowieka myślącego że nie powinno być tu zadnej dyskusji.

No ale jak wyżej zawsze się znajdzie jakiś prymityw co chce się podłączyć do 'tych lepszych' 'tych wykształconych' i poczuć się lepiej na swój temat.

Jeżeli chcecie się dawać
napędzanego transferami socjalnymi

@ZaplutyKarzelReakcji: ale Trzaskowskiego w to nie mieszaj jego socjale są chyba dobre nie? i cyk kolejne salto

Zajmujesz się czymś bardziej ambitnym niż kopanie rowów?

@ZaplutyKarzelReakcji: no wypowiedź pana oczytanego bez inwektyw to nie wypowiedź prawda? cham i prostak (oczywioście tylko zza monitorka bo bezpieczniej) jesteś a kreujesz się na wuj wie co. wij sie dalej ja popatrze
ja nigdy nie pisałem, ze Polska stanie się gospodarcza Wenezuelą xD

@ZaplutyKarzelReakcji: nie no pewnie ty? taki ekspert? pewnie koledzy od głaskania po mosznach też tego nigdy nie pisali oni od razu mieli na myśli zmiany ustrojowe. ale, ze druga tura będzie po tylu latach dyktatury? w Wenezueli chyba nie ma? a może chcesz napisać, że kaczor mianuje się dyktatorem tak jak tam i juz nigdy nie będziesz mógł głosować? te
@VrubeL: A ja im pisałem, ze głupoty gadają. Tak jak ostatnio pisałem, ze gadają głupoty z hiperinflacja.

Czytaj mądrzejszych od siebie to może coś na ciebie skapnie.

Nowoczesne dyktatury i autorytaryzmy maja fasadowe instytucje demokratyczne. W Rosji i Białorusi tez są wybory. Jest parlament, są instytucje kontroli a jednak nie działa tam Rule of Law. Ciekawe co nie?
W Rosji i Białorusi

@ZaplutyKarzelReakcji: czyli jednak straszenie dyktaturą xd. Czy Rosja i Białoruś ma tak rozwiniętą demokracje jak my? Czy w Rosji i na Białorusi działają fundacje sponsorowane przez zachodni kapitał tak jak u nas?Czy te fundacje maja wpływ na społeczeństwo tak jak u nas? Czy mają tam tak rozwinietą opozycję jak u nas? Czy mają tam niezależną prasę i TV jak u nas? Już lepiej było jak straszyłeś gospodarką,
Czy w Rosji i na Białorusi działają fundacje sponsorowane przez zachodni kapitał tak jak u nas?

@VrubeL: Nie działają. U nas jeszcze są, ale PIS pomrukuje, że trzeba je zlikwidować. Na Węgrzech już to się dzieje.

Czy mają tam tak rozwinietą opozycję jak u nas?

Nie mają, ale marginalizacja następuje wraz z naruszaniem procesu wyborczego i przejmowaniem mediów. Na Węgrzech opozycja już nic nie może. Nie ma prasy, nie mają mediów,
Jak sobie to wyobrażasz? kaczor przemówi orędzie zamiast dobranocki i powie, że jest dozywotnim królem?

@VrubeL: Przecież tak nie robi nawet Putin. W Rosji ostatnio zrobiono referendum czy może dłużej rządzić, była wielka kampania społeczna z tym związana, spoty, plakaty, aktywiści.

Serio ciężko się rozmawia z człowiekiem, który kompletnie nie rozumie co się dzieje na świecie i jak działają państwa.
@ZaplutyKarzelReakcji: nie chce się znizać do twojego poziomu i cie obrażać ale gówno sie na tym znasz. to co kaczor ma gotowego a to co zrobi to zupełnie inne kwestie. zbyt długo żyliśmy w dyktaturze (chociaż teraz pieski dyktatorów mają sie świetnie) żebyśmy dali nałożyć sobie kolejną. Aborcja miała być zaostrzona, kaczor już pewnie z 15 lat ma gotowy projekt od rydzyka i co? i gówno ale straszenie tym tematem dział
@VrubeL: zamiast się odnieść do tego co napisałem walisz jakiś bełkot xD

zbyt długo żyliśmy w dyktaturze (chociaż teraz pieski dyktatorów mają sie świetnie) żebyśmy dali nałożyć sobie kolejną

To jest również ciekawa kwestia, bo PIS recypuje wiele rozwiązań ustrojowych z okresu PRL. Chociażby sposób funkcjonowania KRS, który jest łudząco podobny do Rady Państwa.

Aborcja miała być zaostrzona, kaczor już pewnie z 15 lat ma gotowy projekt od rydzyka i co?
zamiast się odnieść do tego co napisałem

@ZaplutyKarzelReakcji: ok odnosze się na Litwie rząd wprowadza dyktature bo zakazał transmisji rosyjskiej TV, może być? > Aborcja to temat zastępczy

@ZaplutyKarzelReakcji: cos jak związki partnerskie, które platforma obiecuje od 15 lat?

jak dorośniesz to zrozumiesz, ze kaczor dyktatury nie wprowadzi bo zbyt dużo jeszcze żyje osób, które dyktaturę obalały a reformę sądów to chciano już dawno przeprowadzić. I nawet ktoś mądry za
ok odnosze się na Litwie rząd wprowadza dyktature bo zakazał transmisji rosyjskiej TV, może być?

@VrubeL: większej bzdury dawno nie czytałem. Próbuj dalej

jak dorośniesz to zrozumiesz, ze kaczor dyktatury nie wprowadzi bo zbyt dużo jeszcze żyje osób, które dyktaturę obalały

W jednym fragmencie tej książki, która wklejałem wyżej było ciekawe badanie przeprowadzone w Egipcie i Wenezueli. W czasach gdy w tych krajach panowała już pełna dyktatura ponad 40% mieszkańców tych
@VrubeL: Jako ciekawostke wrzucę ci wiersz Kornela Filipowicza z 1984 r. Popatrz, że wtedy też ludzie nie rozumieli czym są ustroje i jak funkcjonują, więc mówili do nich poeci.

W państwie totalitarnym
Wolność
Nie będzie nam odebrana
Nagle
Z dnia na dzień
Z wtorku na środę
Będą nam jej skąpić powoli
Zabierać po kawałku
(Czasem nawet oddawać
Ale zawsze mniej niż zabrano)
Codziennie po trochę
W ilościach niezauważalnych
Aż pewnego dnia
większej bzdury dawno nie czytałem

@ZaplutyKarzelReakcji: klasyka a dlaczego? przecież ograniczają swoim obywatelom dostęp do informacji twierdząc, że ich telewizje są niezależne a ruska nie jest (tu akurat racja ale kto ma określać czy ruska nie jest? a może amerykańska albo niemiecka też nie jest?)

Z nieotynkowanej chałupy na podlasiu nie widać,

@ZaplutyKarzelReakcji: ja mam niezły widok na centrum i Pałac Kultury i podobnie jak ty z podlasia tez nie
@ZaplutyKarzelReakcji: a żeby ci trochę ulżyc w chorobie to ja ci powiem jak to się skończy. POPIS już nie będzię wprowadzał swoich pomysłów bo do władzy dojdzie Konfederacja a oni będą mogli tylko walczyć ewentualnie o miano koalicjanta. Wtedy będzięsz mógł zmienić śpiewkę i robić podobne fikołki co dziś ale o dużo mniejszą stawkę bo albo będziesz krzyczał o faszyźmie albo polecisz na MN
@ZaplutyKarzelReakcji: ależ doskonale rozumiem i ci nawet napisałem. bełkot osoby z ciężką odmianą schizofrenii paranoidalnej. uważasz się za wielce inteligentnego dlatego te paranoje są jeszcze większe.

a to już mamy pełną dyktaturę jak w Turcji?

@ZaplutyKarzelReakcji: nie wiem pytaj ziomków z KOD krzyczących kaczor-dyktator.
Masz przy okazji ciekawe znalezisko

@ZaplutyKarzelReakcji: zaraz, zaraz czy ty właśnie porównujesz Jobbik do Konfederacji i próbujesz mnie utwierdzić, że wyborcy Konfy powinni głosować na Trzaska bo skończą jak Jobbik? nice try ale generalnie rechot historii. neuropek użalający się nad Jobbikiem. No i ten oligarcha w tle. Jeszcze może nasza milicja obnizyła standardy? Jakies porównanie do polskich oligarchów? Solorz? Nie wiem mamy innych trzesących sceną polityczną? NIe chce mi się już
@Bover: W swiecie braku autorytetow i kultu glupoty to normalne. No i oczywiscie panstwowej edukacji gdzie czesto sie zostaje na studiach jak nie nadajesz do pracy na rynku bo jesteś zbyt cienki a nie dlatego ze jestes nalepszy. Doktorant z pasji sie jeszcze zdarza ale wyzej juz nie za bardzo.
Pisowcy są na tyle głupi, że nie rozumieją dlaczego właśnie drżą o wynik wyborów: otóż ludzie, którzy idą głosować na Trzaskowskiego w ogromnym procencie głosują za rozbiciem obecnego betonowego układu, przeciwko paskom grozy, Holeckiej, abstrakcyjnemu socjalizmowi (na ch...j rozdawać jak na rynku pracy brakuje ludzi?) i promowaniu idiotów jako wzorowych obywateli. Gdyby zamiast Trzaskowskiego był pies pluto i tak bym oddał na niego głos - na dyspozycyjnego długopisa nigdy. Trzaskowski to nie