Aktywne Wpisy
MeptbB 0
#opony #samochody #motoryzacja
Witam :) otóż pytanie do tu obecnych bo nie znam się za bardzo. Założyłem wczoraj koła letnie i nigdy się nie przeglądałem specjalnie tym oponom ale wyglądają tak jak na zdjęciu. Opony są z 2013 rocznika robię rocznie może 5k kilometrów, bieżnika jest sporo tylko te spękania na obwodzie. Opony to Dunlop Sp Sport jedzą w BMW E60. Przechulają sezon czy śmietnik?
Witam :) otóż pytanie do tu obecnych bo nie znam się za bardzo. Założyłem wczoraj koła letnie i nigdy się nie przeglądałem specjalnie tym oponom ale wyglądają tak jak na zdjęciu. Opony są z 2013 rocznika robię rocznie może 5k kilometrów, bieżnika jest sporo tylko te spękania na obwodzie. Opony to Dunlop Sp Sport jedzą w BMW E60. Przechulają sezon czy śmietnik?
Drodzy Mircy i Mirabelki, potrzebuje Waszej pomocy. Jestem umówiony z laska z Tindera na sobotę. Jest to przełożone spotkanie z wtorku, kiedy ona mi godzinę przed zaczęła ściemniać, ze ja głowa boli i dzisiaj nie da rady XD. Na 95% to spotkanie się nie odbędzie i sytuacja się powtórzy. Od wtorku w ogóle nic do mnie nie pisze, więc nie ma co się łudzić plus straciłem ochotę marnować czas na nią. I
#wybory #bekazlewactwa #bekazpodludzi #4konserwy #polska #konfederacja #polityka
Komentarz usunięty przez moderatora
Wykształcenie w dzisiejszych czasach znaczy zupełnie coś innego niż kiedyś
@ArpeggiaVibration: mówi każdy młot bez wykształcenia
@ArpeggiaVibration: wykształcenie to wykształcenie. To że ty masz kompleksy to już nie mój problem
@ZaplutyKarzelReakcji: i Wenezuelą, nie zapomnij Wenezueli
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4867050/tak-umieraja-demokracje
Wiem, że taki dzban nie czyta książek ale lubię patrzeć jak się wijesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ZaplutyKarzelReakcji: no popatrz a u nas dzbany twojego pokroju od 10 lat krzyczą, że już niedługo.
@ZaplutyKarzelReakcji: ty bardzo dużo rzeczy wiesz taki wychodkowy omnibus jesteś
@ZaplutyKarzelReakcji: ja też lubie, te fikołki z 500+ i dodatkowymi socjalami to miód na moje uszy. nie kręci ci sie w głowie?
Ci ludzie którzy pisali o Wenezueli mówili to w kontekście zmian gospodarczych, a nie ustroju. Wenezuela to symbol ostatecznej klęski populizmu napędzanego transferami socjalnymi
Jak ty w ogóle funkcjonujesz na świecie? Zajmujesz się czymś bardziej ambitnym niż kopanie rowów?
Tego betonu nie skruszysz choćby nie wiem co.
Co do Trzaskowskiego od zawsze mówi że wiele zależy od analizy i rady ekspertów, lepiej zmienić zdanie na lepsze niż trzymać się jednego zdania nie ważne jak niepoprawnego.
Stwierdzenie że to nie papier i uczelnia w dzisiejszych czasach określa człowieka jest takim banałem i oczywistością dla człowieka myślącego że nie powinno być tu zadnej dyskusji.
No ale jak wyżej zawsze się znajdzie jakiś prymityw co chce się podłączyć do 'tych lepszych' 'tych wykształconych' i poczuć się lepiej na swój temat.
Jeżeli chcecie się dawać
Jak się nie czyta książek to niestety pamięć kiepska, wiec ci wybaczam
@ZaplutyKarzelReakcji: ale Trzaskowskiego w to nie mieszaj jego socjale są chyba dobre nie? i cyk kolejne salto
@ZaplutyKarzelReakcji: no wypowiedź pana oczytanego bez inwektyw to nie wypowiedź prawda? cham i prostak (oczywioście tylko zza monitorka bo bezpieczniej) jesteś a kreujesz się na wuj wie co. wij sie dalej ja popatrze
@ZaplutyKarzelReakcji: nie no pewnie ty? taki ekspert? pewnie koledzy od głaskania po mosznach też tego nigdy nie pisali oni od razu mieli na myśli zmiany ustrojowe. ale, ze druga tura będzie po tylu latach dyktatury? w Wenezueli chyba nie ma? a może chcesz napisać, że kaczor mianuje się dyktatorem tak jak tam i juz nigdy nie będziesz mógł głosować? te
Czytaj mądrzejszych od siebie to może coś na ciebie skapnie.
Nowoczesne dyktatury i autorytaryzmy maja fasadowe instytucje demokratyczne. W Rosji i Białorusi tez są wybory. Jest parlament, są instytucje kontroli a jednak nie działa tam Rule of Law. Ciekawe co nie?
@ZaplutyKarzelReakcji: czyli jednak straszenie dyktaturą xd. Czy Rosja i Białoruś ma tak rozwiniętą demokracje jak my? Czy w Rosji i na Białorusi działają fundacje sponsorowane przez zachodni kapitał tak jak u nas?Czy te fundacje maja wpływ na społeczeństwo tak jak u nas? Czy mają tam tak rozwinietą opozycję jak u nas? Czy mają tam niezależną prasę i TV jak u nas? Już lepiej było jak straszyłeś gospodarką,
@VrubeL: Nie działają. U nas jeszcze są, ale PIS pomrukuje, że trzeba je zlikwidować. Na Węgrzech już to się dzieje.
Nie mają, ale marginalizacja następuje wraz z naruszaniem procesu wyborczego i przejmowaniem mediów. Na Węgrzech opozycja już nic nie może. Nie ma prasy, nie mają mediów,
@VrubeL: Przecież tak nie robi nawet Putin. W Rosji ostatnio zrobiono referendum czy może dłużej rządzić, była wielka kampania społeczna z tym związana, spoty, plakaty, aktywiści.
Serio ciężko się rozmawia z człowiekiem, który kompletnie nie rozumie co się dzieje na świecie i jak działają państwa.
@VrubeL: a to jest jeszcze ciekawe pod tym kątem, że samo istnienie opozycji w nowoczesnych dyktaturach nic nie oznacza bez uczciwego procesu wyborczego i rządów prawa. W Turcji opozycja czasem wygrywa nawet wybory samorządowe, ale wtedy Erdogan odbiera uprawnienia samorządom.
To jest również ciekawa kwestia, bo PIS recypuje wiele rozwiązań ustrojowych z okresu PRL. Chociażby sposób funkcjonowania KRS, który jest łudząco podobny do Rady Państwa.
@VrubeL: Ja do żadnego koryta nie muszę wracać, bo nigdy tam nie byłem i z państwem nie mam nic wspólnego, więc sobie daruj. Jak widzisz nic nie wymyślam tylko wyżej masz same konkrety. Ustroje się zmieniają czego przykład masz na Węgrzech.
@ZaplutyKarzelReakcji: ok odnosze się na Litwie rząd wprowadza dyktature bo zakazał transmisji rosyjskiej TV, może być? > Aborcja to temat zastępczy
@ZaplutyKarzelReakcji: cos jak związki partnerskie, które platforma obiecuje od 15 lat?
jak dorośniesz to zrozumiesz, ze kaczor dyktatury nie wprowadzi bo zbyt dużo jeszcze żyje osób, które dyktaturę obalały a reformę sądów to chciano już dawno przeprowadzić. I nawet ktoś mądry za
@ZaplutyKarzelReakcji: samiusieńkie szkoda tylko, że dla normalnych ludzi to zwykły bełkot kogoś z nieleczoną schizofrenią paranoidalną.
@VrubeL: większej bzdury dawno nie czytałem. Próbuj dalej
W jednym fragmencie tej książki, która wklejałem wyżej było ciekawe badanie przeprowadzone w Egipcie i Wenezueli. W czasach gdy w tych krajach panowała już pełna dyktatura ponad 40% mieszkańców tych
W państwie totalitarnym
Wolność
Nie będzie nam odebrana
Nagle
Z dnia na dzień
Z wtorku na środę
Będą nam jej skąpić powoli
Zabierać po kawałku
(Czasem nawet oddawać
Ale zawsze mniej niż zabrano)
Codziennie po trochę
W ilościach niezauważalnych
Aż pewnego dnia
@ZaplutyKarzelReakcji: klasyka a dlaczego? przecież ograniczają swoim obywatelom dostęp do informacji twierdząc, że ich telewizje są niezależne a ruska nie jest (tu akurat racja ale kto ma określać czy ruska nie jest? a może amerykańska albo niemiecka też nie jest?)
@ZaplutyKarzelReakcji: ja mam niezły widok na centrum i Pałac Kultury i podobnie jak ty z podlasia tez nie
@VrubeL: a to już mamy pełną dyktaturę jak w Turcji? Mnie obrażasz a sam jesteś mocniejszy w osądach
To jest jednak fenomen, że kompletnie nie rozumiesz co się do ciebie pisze
https://www.wykop.pl/link/5595469/krotka-historia-jobbiku-czyli-walka-ktorej-nie-bylo-szansy-wygrac/
Masz przy okazji ciekawe znalezisko o tych opozycjach w systemach niedemokratycznych. Możesz się doedukować
@ZaplutyKarzelReakcji: nie wiem pytaj ziomków z KOD krzyczących kaczor-dyktator.
@ZaplutyKarzelReakcji: zaraz, zaraz czy ty właśnie porównujesz Jobbik do Konfederacji i próbujesz mnie utwierdzić, że wyborcy Konfy powinni głosować na Trzaska bo skończą jak Jobbik? nice try ale generalnie rechot historii. neuropek użalający się nad Jobbikiem. No i ten oligarcha w tle. Jeszcze może nasza milicja obnizyła standardy? Jakies porównanie do polskich oligarchów? Solorz? Nie wiem mamy innych trzesących sceną polityczną? NIe chce mi się już
@VrubeL: oczywiście, że tak skończą. Na prawo od PIS będzie tylko ściana. Jakbyś nie zauważył według sondaży prawie 60% wyborców konfy głosuje na Trzaskowskiego.