Wpis z mikrobloga

#solidarnosc miała być taka apolityczna XD

Apel Przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej

Koleżanki i Koledzy,

o sprawach pocztowych napiszę w sobotę, dzisiaj poruszę sprawę istotną dla nas wszystkich, istotną dla całego polskiego społeczeństwa, nie tylko dla Pracowników PP.
Mamy przed sobą w najbliższą niedzielę wybory prezydenckie. Nie przyjmowaliśmy w tej sprawie żadnego oficjalnego stanowiska związkowego, zatem wyrażam opinię, jaką pozyskałem z luźnych rozmów w gronie prezydium KM, ale zarazem jest to moja opinia osobista, do której mam pełne przekonanie i proszę czytelników naszej strony o zapoznanie się z nią.

Zachęcam wszystkich do głosowania na Andrzeja Dudę.
Nie wymaga to szerszego omówienia, bo pamiętamy co wyprawiała z Pocztą Polską PO. Zamienienie przedsiębiorstwa państwowego w spółkę, podniesienie kosztów zarządzania i kosztów kredytów, masowa redukcja zatrudnienia i zwolnienia grupowe, nieprzemyślane likwidowanie urzędów, centralizacja służby doręczeń, wypowiedzenie dwóch układów zbiorowych, absurdalne wydawanie setek milionów na równie absurdalne szkolenia, brak podwyżek płacy przez lata, kontrakty naruszające interes Firmy, a w końcu strategiczny plan na likwidację Poczty, przez rozbicie jej na kilkadziesiąt spółek. Ten ostatni pomysł szczęśliwie nie został zrealizowany.

Dobra współpraca między Rządem, a Prezydentem daje szanse na dobre zmiany w PP, mieliśmy jej przykład przy planie na głosowanie korespondencyjne w maju. Realizacja tego planu przyniosłaby Poczcie setki milionów złotych przychodu, a pracownikom dziesiątki milionów zysku. Niestety, ten plan został storpedowany przez PO, a twarzą walki z Pocztą Polską stał się pan marszałek Senatu, profesor Grodzki. Gwoli sprawiedliwości nie zapominajmy też o panu Jarosławie Gowinie, który wrogość do PP przejawiał jeszcze jako członek PO.
A teraz niepozytywnie. Nie wierzę w wygraną w wyborach pana Rafała Trzaskowskiego, bo wierzę w rozsądek Polaków.
Nie chcę wypowiadać się o warszawskiej prezydenturze, to domena, użyję tradycyjnego określenia, warszawiaków. Wobec tego przypomnę, to co wiem z własnego doświadczenia, pan Trzaskowski był nie tak dawno, bo przed 6 laty, ministrem stosownym do spraw Poczty Polskiej. Napiszę krótko, to był najgorszy minister z jakim się zetknąłem w trakcie mojej misji związkowej, nie zrobił ani jednej dobrej rzeczy dla PP. Bóg miał nas w opiece, że jego następcą został Andrzej Halicki, jedyny dobry minister w rządach PO. To właśnie w tym czasie wszystkie związki zawodowe działające w Poczcie Polskiej wspólnie zorganizowały w październiku 2014 roku blisko 10 tys. manifestację w obronie naszej firmy. Tekst złożonej wówczas petycji również publikuje.

Zatem nie tylko ludzi "Solidarności", ale wszystkich pracowników PP w ich interesie zachęcam do głosowania 12 lipca na Andrzeja Dudę. Ponowny wybór Prezydenta gwarantuje dobrą współpracę między Rządem a Prezydentem i uchroni nas przed przesileniem politycznym w naszej Ojczyźnie, które mile widziane jest tylko przez siły antypolskie.

Bogumił Nowicki

Kraków, 08 lipca 2020 r.

solidarnosc

#pocztapolska #wybory
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach