Wpis z mikrobloga

@Matioz: Czytałem książki kilka razy, doskonale pamiętam czym skończył się brak wyboru pomiędzy Stegeborem a Renfri, i skąd się wziął przydomek rzeźnika z Blaviken, ale tutaj:
A) Sytuacja jest diametralnie inna, bo jeżeli oddam nieważny głos, to i tak wyborcy podejmą jakiś wybór
B) Chodzi o sam cytat, wyjęty żywcem ze świata Wiedźmina i wpisany w kontekst polskiej polityki

Jeżeli nie widzisz różnicy, to chcesz analizować wszystko 1 do 1, to
@derz: Sytuacja jest bardzo prosta, albo zagłosujesz w ostatnich wolnych wyborach przeciwko komunistycznej marionetce, której rękami Kaczyński chce zmienić ordynacje wyborcza, zniszczyć prywatne media i doszczętnie #!$%@? gospodarkę, albo zagłosujesz za nim, gdzy każdy głos nieważny/brak głosu leci na Dudę. Ja zarabiam dobre pieniądze i nie chce, żeby mi je odebrali, a z każdym rokiem pisu zabierają mi och coraz więcej, mam tez swoją godność i wolność, która bezwzględnie chcą mi
@Matioz Zarówno wybór Dudy, jak i Trzaskowskiego, ma swoje zalety i wady. Pierwsze z brzegu:
- zostając przy Dudzie pozostajemy przy spójnej polityce zagranicznej, mimo wszystkiego co można im zarzucić, to jednak ze strony prezydenta i rządu idzie ten sam przekaz, ale też zostają coraz bardziej rosnące programy socjalne kierowane do konkretnych grup obywateli, często do własnego elektoratu
- wybierając Trzaskowskiego możemy liczyć na to, że będzie wetował nierozsądne ustawy ze strony
@derz: Nasza polityka zagraniczna leży i kwiczy, nie mamy już nawet najmniejszych wpływów w UE, a do tego staliśmy się pośmiewiskiem. Dudy nie szanuje nikt, traktują go jak podnózek, wypady do Trumpa są najlepszym przykładem. Nie wiem jak komuś, kto nie jest twardogłowym narodowcem, który w życiu nie byl w innym kraju i nie ciągnie socjali może się żyć lepiej. Naprawde chcesz pronwywac działania Sikorskiego z aktualna władza? PiS dla obywatela
@derz Jak możesz nie widzieć zmiany, ZUS do góry, podatki w górę. Przypominała mi się tez ta piękna reforma edukacji, dzięki której tytuł naukowy nie znaczy już kompeltnie noc, a szkoły srednie zostały ogołocone ze ścisłych przedmiotów. Tak się składa, ze jestem z politycznej rodziny(absolutnie nie jestem wyborca PO i mam inne poglądy niż moi rodzice) i osobiście znam większość z naszej klasy politycznej, doskonale wiem tez jakie walki zrobił PiS przy
@Matioz
Wypady do Trumpa czego są przykładem? Obydwaj są przed wyborami, obydwaj są konserwatystami, Trump pokazując się z Dudą walczy o głosy Polonii, ale i jednoznacznie wspiera urzędującego prezydenta przed wyborami w Polsce. Zresztą akurat Trump niejednokrotnie chwalił Polskę, choćby za przekazywanie 2% PKB na miliataria. Na linii USA - Polska mamy akurat bardzo dobre stosunki (ale beznadziejne z Niemcami czy Rosją).

Jakie działania Sikorskiego? Konkrety.

ZUS w górę, podatki w górę