@Chemikzrozterkami: jak poznać co w życiu chce się robić? Miałam być chemikiem, po dwóch latach stwierdzam że to raczej nie to.. Poza tym rynek pracy też nie przekonuje.. Jak znaleźć swoją drogę? Jestem na 2 roku studiów.. Rodzina w kolo powtarza '' nie skończysz studiów, będziesz nikim '' ale czy to prawda? Tyle osób nie kończy studiów, a jednak mają satysfakcję z pracy, życia zawodowego.. A ja tylko uczę się jakiś chorych enzymów z biochemii.. Fizjologii na studiach chemicznych.. Popadam już w paranoje.. Z tamtego roku mam stypendium, ale naprawdę.. Tak mnie męczy ta chemia.. O ile na laboratoriach jest jeszcze ok to nauka już mnei wykańcza.. Studia miały być najpiękniejszym okresem w życiu a tymczasem.. Jest dramat.. Ludzie na tych studiach tylko nauka, nauka, nauka.. Zero życia prywatnego.. Wstają o 5 żeby się uczyć, chodzą spać o 1.. #chemia #zalamka #breakingbad
@Chemikzrozterkami: skończ te studia, bo taki papier otwiera Ci wiele luźno powiązanych możliwości, a w życiu i tak będziesz robiła to na co będziesz miała ochotę
@Chemikzrozterkami: kłamstwo powtórzone 100x staje się prawdą. Skoro jesteś a studiach chemicznych to bez problemu znajdziesz pracę choćby w laboratoriach produkujących żywność typu bonduelle, cykoria i wiele innych. Kwestia to czy to lubisz. Bo jeśli tak to połączysz przyjemne z pożytecznym. Rodzina nie wierzy w ciebie bo sama masz rozterki i dlatego podkopują Twój wybór.
@Chemikzrozterkami: zresztą chemia jest super i jest bardzo ceniona, a to zmęczenie jest potrzebne żeby zahartować organizm przed uczeniem się milionów nudniejszych rzeczy w normalnej robocie
@Chemikzrozterkami: te studia to i tak ułamek tego czego rynek pracy od Ciebie oczekuje... Później dalsze szkolenia i rozwój zawodowy sobie pokierujesz gdzie chcesz, liczy się interdyscyplinarność, umiesz chemię, nauczysz się programowania a potem grafiki i będziesz robić animacje o koronawirusach do wiadomości na tvp
Jeszcze zastanawiam się nad zrobieniem tego licencjata a na magisterkę pójściem na zarządzanie.. Ale nie wiem czy to będzie dla pracodawcy przekonujące
Ale nie wiem czy to będzie dla pracodawcy przekonujące
@Chemikzrozterkami: pracodawca ma to w dupie bo bardziej liczy się to czy jesteś ambitny i zaangazowana w sprawy firmy, wg mnie dobry pomysł z tym zarządzaniem bo dobrych managerow brakuje tak jak chemikow
@Chemikzrozterkami Studia są najpiękniejszym okresem dla tych, którzy nic nie robią i tylko cały czas bimbają. To jest jedno z największych kłamstw, jakie sprzedaje się młodym ludziom. Na pocieszenie powiem, że cokolwiek nie wybierzesz, to zawsze znajdą się przeszkody przywołujące wątpliwości - nie znam człowieka, który by powiedział, że wszystko na jego studiach było w porządku.
@Chemikzrozterkami: napewno są firmy na obrzeżach Warszawy albo kilka km od niej. Co prawda mieszkam na wsi ale w promienie 20-30 km spokojnie są conajmniej 2 takie firmy
@Chemikzrozterkami: Pójdziesz do pracy, która znajdziesz przypadkiem. Okaże się, ze wiedza do ogarnięcia tego stanowiska jest do nauczenia die w tydzień max miesiąc i nie miała nic wspólnego z Twoimi studiami. I tak się dzieje życia cud
@MilionoweMultikonto: już właśnie zdobyłam trochę doświadczenia w zarządzaniu.. Pracowałam w firmie global telemarketing, byłam koordynatorka hostess.. I lubię rozmawiać z ludźmi, doradzać w różnych kwestiach
@MilionoweMultikonto: Kija jej będą płacić i po chemii i po zarządzaniu. Jeden i drugi kierunek niczego nie gwarantuje i musi sobie zorganizować prace - z przypadku lub po znajomosci, czasem charyzma. Oba kierunki sa bardzo słabe na polski rynek pracy
#chemia #zalamka #breakingbad
@Chemikzrozterkami: pracodawca ma to w dupie bo bardziej liczy się to czy jesteś ambitny i zaangazowana w sprawy firmy, wg mnie dobry pomysł z tym zarządzaniem bo dobrych managerow brakuje tak jak chemikow
@Chemikzrozterkami: ale z papierem z chemii i zarządzania będą Ci fajnie płacić ( ͡° ͜ʖ ͡°)