Wpis z mikrobloga

Czy jest sens instalować system Windows 10 do tego laptopa? Chodzi mi czy nie będzie się zacinał itd. Komputer wykorzystywany tylko i wyłącznie do internetu dokładnie to przeglądanie stron + jakieś odtwarzacze online filmów.

Da on radę uciągnąć ten system czy trzymać się Win 7? Mam wersje dobrze zoptymalizowana i odchudzona.

Bawić się w wymianę dysku na SSD nie mam zamiaru, wszystko pozostaje tak jak jest.

#it #informatyka #software #windows10 #windows7 #laptopy #acer
FeyNiX - Czy jest sens instalować system Windows 10 do tego laptopa? Chodzi mi czy ni...

źródło: comment_1593861323dgch5RfuDvUDCm1bBKz9j4.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rawilson: Bez przesady, to komputer rodziców i ledwie ogarniają windowsa 7 poza tym nie mam zamiaru inwestować w niego ani grosza. Poza tym Linux jeszcze bardziej zoptymalizowany niż większość Windowsow.
  • Odpowiedz
  • 0
@FeyNiX: chlopie, ja na laptopowym c2d z 2gb ramu z 2008 zasuwam na windzie. od razu wylacz graficzne bzdety, funkcje / uslugi itd., wtedy smiga pieknie.

@jony-terrt: No ja mam jeszcze inny komputer trochę nowszy ale tez laptop to patrzyłem pod katem gier i jednak Windows 7 lepiej działał niż 10.
  • Odpowiedz
@FeyNiX: nie przy 6gb ram i hdd. 8gb minimum, ssd obowiązkowo nawet najwolniejsze i najtańsze zrobi robotę. Ale Win 7 też jakąś rakietą na tym nie będzie.
  • Odpowiedz
@FeyNiX: nie mówię że nie będzie działał. Win10 też będzie i dobrze wykorzysta dostępne zasoby (w moim doświadczeniu kernel z Win8.1 który jest w 10 dobrze daje radę na słabym sprzęcie). Ale założenie SSD nawet najtańszego da mocno zauważalne przyrosty. Podobnie z RAM, sam system weźmie 1.5GB ale taki chrome np. - parę kart i swapujemy.

Miałem okazję pracować na komputerze przemysłowym z 4 rdzeniowym Atomem 9th gen i 4GB
  • Odpowiedz
  • 0
@keton22: Ja mam trzeciego laptopa właśnie z pamięcią eMMC i 4 GB z tym ze jest tam jakiś Celeron dwurdzeniowy 1.1ghz i chodzi kiepsko. Ten o którym mowa to nie mój i osobiście to bym wsadził Win 7 bo jestem bardziej przyzwyczajony ale chciałem dać na próbuje bo po wyłączeniu wszystkich bzdur graficznych da radę ogarnąć ten system a na prędkości nie zależy bo i tak jak go włącza to
  • Odpowiedz