Wpis z mikrobloga

Witam Was serdecznie,
przeprowadziłem samodzielną wymianę baterii w Mi6'tce znajomego. Zamówiłem nowy (prawdopodobnie oryginalny) egzemplarz z wiodącego sklepu na platformie allegro, data produkcji 10.2019. Wstępne testy po wymianie (używałem aplikacji TestM) przeszedł w 100% poprawnie, włącznie z właściwym prądem ładowania na QuickCharge. Niestety, już w drugim dniu dostałem informację, że telefon wariuje w kwestii wskazań baterii - pokazuje dany % przez kilkanaście-kilkadziesiąt minut a później samoczynnie się wyłącza. Nie pomaga próba uruchomienia nawet po przysłowiowych 5 minutach, dopiero po podłączeniu (nawet na kilka sekund) do ładowania, telefon wstaje. Sytuacja nie zmieniła się mimo upływu tygodnia - wiem, że bateria musi "złapać statystykę", ale to niestety nic nie dało.

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak można rozwiązać ten problem, mam pewne doświadczenie w podobnych naprawach, ale szczerze nie wiem co może być przyczyną. Może da się jakoś ręcznie wymusić kalibrację?
#mi6 #xiaomi #android #elektronika #telefony #smartfon #pytanie #pomocy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karoleeek: kupowanie oryginalnych baterii do xiaomi na allegro, to mniejwiecej ten sam poziom, co wplacenie 1000$ na konto ubezpieczyciela, zeby otrzymac spadek po blizej nieznanym przodku wprost z Nigerii ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Zrzyck: Świat jest pełen podróbek, jestem tego świadomy i skrupulatnie sprawdzam np. montowane ekrany. Nigdy natomiast nie spotkałem się z podrabianiem wbudowanych akumulatorów. Sprawdzasz każdego pomidora w sklepie, czy nie jest pusty w środku? Nie, uznajesz za oczywiste że jest "oryginalny"...
  • Odpowiedz
@karoleeek: no ale jak chcesz dostać oryginalna baterie xiaomi skoro oni tego nie sprzedają? To tak samo jak aple, zeby dostac oryginal baterii musisz isc do serwisu bo wszędzie będziesz miał 99.99% szans ze podróba.

a tak to trzyletni telefon wywal i kup cos innego, będziesz szybciej taniej i mniej nerwow ;d
  • Odpowiedz
@JK91: ten telefon jest lepszy od 80% elektrosmieci które wychodzą dziś, oczywiście nie mam na myśli o flagowcach za 3k tylko tych bardziej budżetowy, i z 6gb ram oraz snapem 835 da rade jeszcze kilka lat.

@karoleeek: ostatnio widziałem jeszcze nowe oryginały na dragon tt do mi6, nie wiem jak teraz, pewno używane.
ta oferta z allegro to p-----a
  • Odpowiedz
@Snurq: @JK91: @PurpleHaze: Dziękuję Wam za pomoc, na 99% to jest rozwiązanie problemu. Napisałem już do sprzedawcy, liczę na pozytywne zakończenie sprawy. Nową baterię kupię od nohona lub greencella, z dragontt można już tylko kupić u----i.
  • Odpowiedz
U żadnego z innych producentów telefonów nie spotkałem się z takim zjawiskiem

@karoleeek: Na marginesie, kilka lat temu w przypadku telefonów oraz (dotykowych i niedotykowych) smartfonów z Symbianem Nokii również był z tym problem. Sam kiedyś potrzebowałem kupić oryginalną baterię do Nokii E51 (zamienników też używałem, te od BlueStar nie były najgorsze, ale wraz to nie to samo, co oryginał) i ostatecznie wydałem więcej (bodajże około 50-60zł zamiast najtańszych ofert
  • Odpowiedz