Wpis z mikrobloga

Ciekawe zestawienie dotyczące tego jak głosowały poszczególne partie nad poprawkami zgłoszonymi przez Konfederacje. Jak widać cała opozycja potrafi normalnie poprzeć poprawki konkurentów jeżeli są dobre ich zdaniem a PiS ma wszystko w dupie i zawsze musi być wrogi.

#neuropa #konfederacja #wybory #polityka
Herubin - Ciekawe zestawienie dotyczące tego jak głosowały poszczególne partie nad po...

źródło: comment_15936892412Ool8zDDRFKflUU9pMFUTl.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Herubin: Po pierwsze, tak jak mówi @wykopiem_albo_zakopiem:

Cała opozycja jest świadoma że karty w tej kadencji rozdaje PiS. Mogą głosować jak chcą bo finanie i tak nie ma to żadnego znaczenia bo na koniec głosowania przeważą głosy PiS.

Po drugie źródło w postaci konta na twitterze, grafiki wyglądające jakby długopisem rysowane, to wszystko wygląda niepoważnie i niewiarygodnie.

Nie żebym uważał że PiS przyjmuje poprawki Konfederacji, oczywiście że tego
  • Odpowiedz
To dowodzi też, że wszyscy posłowie PiS to bezmyślne moduły, powielające tylko głos Jarkacza. Niech by tylko któryś spróbował myśleć samodzielnie, zaraz by odwołano mu rodzinę ze spółek skarbu państwa.
  • Odpowiedz
Żeby rozważyć normalnie jakąś poprawkę, to trzeba by ją zrozumieć. Ciężko oczekiwać tego od posłów PiS-u. Lepiej wszystkie poprawki zblokować i odrzucić w jednym głosowaniu, tak na wszelki wypadek, i żeby opozycja nie pomyślała, że coś może.

Ustawy mają być przyjmowane w brzmieniu jakie podało ministerstwo, choć zwykle zgłaszane są jako projekty poselskie, żeby pominąć jakiekolwiek konsultacje.
  • Odpowiedz
@brainac: Dlatego jako bardzo ważne uważałem postulaty Hołowni i Trzaskowskiego by z automatu wetować każdą ustawę bez konsultacji społecznych. Prezydent powinien pilnować porządku legislacyjnego.
  • Odpowiedz
@Herubin: Smutna prawda jest taka, że od wyborców konfederacji zależy, czy w Polsce znowu będzie demokracja.
Niepisowski prezydent spowoduje, że żadna ustawa nie wyjdzie z parlament bez poparcia 2/3 albo uzgodnienia z opozycją... oznacza to tyle, że #pis nie będzie mógł - tak jak obecnie - walcem rozjeżdżać wszystkiego, bez wnikania, czy poprawka dobra, czy zła, że w końcu zaczną normalnie obradować w sejmie i w komisjach.
  • Odpowiedz
@Herubin widać, że opozycja jak chce to potrafi ze sobą współpracować a PiS jak takie dziecko, na wszystko jest na "nie", byle odrzucić, byle sprzeciwić się rozsądnemu pomysłowi. Byle udupić opozycje...
  • Odpowiedz
@xGreatx: tzn. przyporządkowanie poprawki do autora jest tylko w pdf-ach więc musiałem ręcznie spisywać a tak to po prostu zescrapowałem wyniki głosowań ze strony sejmu, pliki które mam niczego nie uwiarygodnią
  • Odpowiedz