Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Co myślicie o takim planie korekcyjnym na plecy okrągło wklęsłe i przodopochylenie miednicy? Wykonywać go przed czy po treningu? Nie stać mnie na fizjo w tym momencie i ułożyłem coś takiego.

1.Rozgrzewka
2.Rolowanie: klatki piersiowej, czworobocznych uda, odcinka lędźwiowego
3. Rozciągniecie statyczne tych partii
4 wzmocnienie brzucha i najszerszych grzbietu: plank, side plank i podciąganie(nie wiem czy to zbyt forsowne ćwiczenia do aktywizacji tych mięśni)
5. Utrwalenie ruchu poprzez zakroki, przysiad lub martwy ciąg(dodawać obciążenie?)
6. Trening właściwy z ciężarami, małe ciężary fbw.

Wiem, że jest na tym tagu fizjoterapeuta, ale nie pamiętam nicku, bo nie mam konta i nie zaglądam tu od kilku miesięcy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#mikrokoksy #silownia

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5efc8df515d9fcf7250f01ff
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę

[==......................................] 4% (10zł/235zł)
Uzbieraliśmy już na 2 lat działania AMW!
  • 5
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: ad. 6 ja akurat przodopochylenie miednicy i ogólnie wszystkie bóle odcinka lędźwiowego zniwelowałem robiąc ciężkie przysiady, ofc nie od razu maksy, ale brzuch swoją pracę musiał wykonać ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
Postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości od razu zaznaczając, że właściwy plan powinien ułożyć fizjoterapeuta po uprzednim przeprowadzeniu badania, samemu kombinując czasami można pogłębić problem.

Ćwiczenia korekcyjne jako osobna jednostka treningowa nie wymagają rozgrzewki. Jeśli stosujemy rozgrzewkę przed treningiem to warto tam zawrzeć elementy pracy nad naszą postawą, tak by w trakcie właściwych ćwiczeń siłowych możliwym było przetorowanie nowych wzorców ruchowych, które wcześniej były niedostępne z uwagi na restrykcje funkcjonalne. Oczywiście w takim wypadku zapominamy o biciu rekordów i robieniu maksów.

2.Rolowanie: klatki piersiowej, czworobocznych uda,
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania kup sobie stretcher. Używaj trzy razy dziennie. Po kilku dniach poczujesz różnicę. Przez pierwsze trzy miesiące bardzo bolą mięśnie nieprzyzwyczajone do innego ustawienia kręgosłupa - aż sobie je wyrobisz. Możesz też dołożyć ćwiczenia, ale stretcher oszczędzi ci kosztów u fizjoterapeuty.
  • Odpowiedz