Wpis z mikrobloga

Miałem nie iść na drugą ture i w sumie cały czas na tym stoję, ale zastanawiam sie czy nie warto pójść zaryzykować i oddać głos na Trzaskowskiego licząc przy tym na to że Kaczafiemu nie uda sie zbudować w sejmie większości do przełamania veta, w praktyce oznaczałoby to rozpisanie nowych wyborów i szansa na sensowny klub Konfederacji choćby z Mentzenem. Co mirki sądzicie, dobrze kombinuje czy zbyt dużo fantasy?
#konfederacja #4konserwy #neuropa #wybory #polityka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KentoIma To oczywiste, że demontaż obozu PiSowskiego daje Konfederacji więcej miejsca na prawicy, a przyspieszone wybory pozwalają skapitalizować wzrost w sondażach tej partii widoczny przez ostatnie miesiące. Mnie to osobiście niepokoi, ale jeśli to ma być cena za pokonanie kaczystów to należy ją podjąć.
  • Odpowiedz
licząc przy tym na to że Kaczafiemu nie uda sie zbudować w sejmie większości do przełamania veta,

@KentoIma: To ze sie nie uda to wiadomo, PiS juz mowilo ze przegrana Dudy to nowe wybory
  • Odpowiedz
@KentoIma: Żebyś się nie zdziwił jak po wyborach Trzask uruchomi tradycyjną bajerkę o "faszystach, neonazistach i homofobach", a PiS jazdę, że wyborcy Konfederacji chcą LPG+ i władzy z PO i efekt będzie taki, że wynik w przyspieszonych wyborach wyniesie 4,9%
  • Odpowiedz
@KentoIma: 1 i tylko 1 argument, dla którego jako wyborca Konfederacji, w mojej opinii powinieneś głosować:
- PiS potrzebuje 3/5, czyli 60%, głosów na odrzucenie weta prezydenckiego, jeżeli byłby nim Trzaskowski. Mają obecnie 51%.

Tylko tyle i aż tyle, może Bosak nie przedostał się do drugiej rundy, ale taki scenariusz otwiera realną możliwość wpływu na kształt składanych ustaw dla takich partii jak Konfederacja.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Falkenberg: PiS na ten moment nie ma z nikim po drodze, albo odwrotnie - nikomu nie jest po drodze z pisem, ale to nie zmienia faktu że to tworzy zupełnie nowe rozdanie na scenie politycznej nawet w rzeczywistości w której PiS ma więcej niż 50% w Sejmie. Naprawdę, warto o to zawalczyć, pluralizm polityczny zawsze będzie lepszy, a przynajmniej w naszym kraju.
  • Odpowiedz