W niektórych przypadkach może być konieczna wymiana wypełnień zębów. Wymiana może nastąpić po okołu 14 dniach, ponieważ zęby zaraz po wybielaniu, tworzą słabsze połączenia z materiałem wypełniającym ubytek w zębie
A przy roztworze tym "domowym" 15% ? Ja mam do wymiany plomby na 1 i 2 górnych i zgaduję, że najpierw higienizacja, potem rozjaśnianie i na koniec plomby. Na trzonowcach też gdzieś się trafiają plomby - czy jesli będą
@Grecki_Bog_Domestos: Raczej tak, ale najlepiej by było gdybyś się spytał ortodonty. W niektórych przypadkach te preparaty wybielające osłabiają wiązanie materiałów, nie wiem na czym masz przyklejony łuk retencyjny.
@dopeboiYSL: Napisałam zasadniczo wszystko, co do cen - są bardzo zróżnicowane od 400 do 1000zł, metoda aktywacji światłem (laserem), czyli np. lampa Beyond nie są polecane, więc nie opisywałam tych metod. Ich koszt to ok. 800-1200zł. Opcja z samym żelem
@josedra52: Zgadza się, z przodu na pewno będziesz musiał wymienić. A z tyłu to już jak będziesz uważał.
Ja mam jaśniejsze im dalej od dziąsła
To normalne :) Tak czy siak zaczyna się od skalingu i piaskowania, zachęcam do regularnych wizyt w tej sprawie, więc będziesz sam mógł ocenić czy efekt Cię satysfakcjonuje.
Te preparaty o niższych stężeniach nie uszkadzają dziąseł, ale te stosowane w gabinecie już mogą zaszkodzić, dlatego
@Silku: Po odbudowaniu zęba nie musisz czekać z wybielaniem, to po wybielaniu trzeba czekać z odbudową :) Aczkolwiek zawsze lepiej najpierw wybielić, a potem do już rozjaśnionych zębów dobrać odpowiedni kolor wypełnienia. Może się ono odznaczać i wyglądać mniej estetycznie.
@Silku: Oj nie, mogłoby się to bardzo nieprzyjemnie skończyć. A leczysz bruksizm? Obniżenie wysokości zwarcia to poważna sprawa, może z tego wyniknąć wiele dolegliwości, łącznie z zaburzeniami w stawie skroniowo-żuchwowym, dlatego jeśli nie jesteś pod opieką specjalisty od dysfunkcji narządu żucia, to polecam się przejść :)
@Thexil: Martwe zęby wybiela się inaczej - można to zrobić od środka. Są dwie metody - walking bleach, czyli stopniowego wybielania i metodą termokatalityczną. Zaczyna się od tej pierwszej, a tą drugą stosuje jeśli pierwsza zawiedzie. Walking bleach wykorzystuje perhydrol (30% nadtlenek wodoru) lub 3% nadtlenoboran sodu, otwiera się ząb i komorę, do komory zakłada się pastę wybielająca, zęba się zamyka i pacjent po kilku dniach wraca, wyciąga się tą
@SkrytyZolw ile trzeba czekać na wybielanie zębów po zdjęciu aparatu - ostatnio ortodontka mi mówiła, że około 2-3 tygodni, ale kiedyś słyszałam, że co najmniej pół roku? I czy to prawda, że przy żółtej kości zębowej uzyskuje się lepszy efekt wybielania?
@SkrytyZolw: Mam pytanko. Od zawsze mnie ciekawiło jak działa wybielanie na na odbudowane zęby. Załóżmy, że mam połowę zęba naturalną, a połowę dorobioną. Czy po wybielaniu trzeba będzie wymienić plombę ze względu na różnicę w kolorze? ( ͡°͜ʖ͡°)
Skoro Slawosz nigdzie już nie poleci robię predykcję że w ciągu <18 miesięcy będzie rozwód z posłanką atencjuszką - ona chciała być żoną astronauty a nie jakiejś popierdułki
Komentarz usunięty przez autora
A przy roztworze tym "domowym" 15% ? Ja mam do wymiany plomby na 1 i 2 górnych i zgaduję, że najpierw higienizacja, potem rozjaśnianie i na koniec plomby. Na trzonowcach też gdzieś się trafiają plomby - czy jesli będą
@dopeboiYSL: Napisałam zasadniczo wszystko, co do cen - są bardzo zróżnicowane od 400 do 1000zł, metoda aktywacji światłem (laserem), czyli np. lampa Beyond nie są polecane, więc nie opisywałam tych metod. Ich koszt to ok. 800-1200zł.
Opcja z samym żelem
To normalne :) Tak czy siak zaczyna się od skalingu i piaskowania, zachęcam do regularnych wizyt w tej sprawie, więc będziesz sam mógł ocenić czy efekt Cię satysfakcjonuje.
Te preparaty o niższych stężeniach nie uszkadzają dziąseł, ale te stosowane w gabinecie już mogą zaszkodzić, dlatego
Walking bleach wykorzystuje perhydrol (30% nadtlenek wodoru) lub 3% nadtlenoboran sodu, otwiera się ząb i komorę, do komory zakłada się pastę wybielająca, zęba się zamyka i pacjent po kilku dniach wraca, wyciąga się tą