Mireczki, czy coś się stanie jeśli kupując OC podam rok produkcji auta np. 1999 zamiast 1998? Jak zaznaczę ten poprawny to formularz (mubi, rankomat itp) nie wyświetla mojej wersji silnika (mam 1.6, a do wyboru są tylko 1.8 i 2.3) mimo że ten model wychodził w tym roku z tym silnikiem (sprawdzałem na wikipedii). Z ciekawości sprawdziłem na umowie z zeszłego roku, którą podpisywałem u agenta i tam też jest błędny rok produkcji wpisany. Mogą mi dowalić jakąś karę, czy się nie przejmować? Ktoś miał podobną sytuację?
@t_jcjpddsptpod: pewnie jest rozbicie na rok modelowy i dlatego masz taki problem. Rok modelowy masz auta np 1999, a produkcji w dowodzie 1998. Wpisz 1999 i będzie ok, bo technicznie w roku modelowym 1998 nie było Twojego auta. Rozkodować sobie możesz VIN, tam też będziesz miał rocznik 1999 zapewne
@t_jcjpddsptpod: Zadnej kary nie dostaniesz. Co jakis czas jakiegos modelu silnikowego nie ma w danym roczniku i pierwsze co sie robi to wlasnie sprawdza rok wczesniej lub rok pozniej.
@t_jcjpddsptpod nic się nie stanie, ja, raz miałem inny model, bo w bazie nie było a miałem wersję USA której nie sprzedawali w Europie w tym czasie. VIN i rejestracja musi się zgadzać
@t_jcjpddsptpod: mi zamiast Fiat Grande punto (produkowany od 2005) wpisali w OC Fiat Punto II (produkowany do 2005) mimo, że auto rok 2006 i taki rocznik w tym samym ubezpieczeniu widniał. była szkoda i nie było problemu, wypłacili normalnie.
#motoryzacja #samochody #ubezpieczenia #ubezpieczenieoc