Wpis z mikrobloga

Mirki, jak najlepiej jechać do Chorwacji autem? Chyba spontanicznie padło na to że w lipcu uderzę tam, trzeba brać jakieś winiety w poszczególnych krajach? Google maps wspomina o drogach płatnych - więc pewnie tak, ale gdzie i jak i ile to kosztuje?

#wakacje #chorwacja #trip #wyjazd
  • 9
  • Odpowiedz
trzeba brać jakieś winiety w poszczególnych krajach?

@szczurek_87: Ja jeżdżę z UK, muszę wykupić winiety na Austrię i na Słowenię, kupuję już w Niemczech pod Monachium cały zestaw, cena taka sama jak tuż pod granicą. Ostatnio nawet widziałem te winiety nawet już w Luxemburgu na stacji paliw (gdzie notabene jest najtańsze paliwo w całej Europie chyba)
  • Odpowiedz
@szczurek_87: Ja jechałem przez Czechy, Austrię, Słowenię. Winiety kupiłem tylko na Czechy i Austrię a Słowenię przejechałem drogami wzdłuż autostrady, natomiast wszystko zależy na jaki okres jedziesz do Chorwacji. Ja byłem na 10 dni więc dlatego ominąłem Słowenię ze względu na koszta.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szczurek_87: trzy razy jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię. Nie kupuj winiet w Polsce- są dużo droższe. Czeską winietę kupujesz w Mikulovie- koszt 1.5 roku temu coś ok. 60 złotych na miesiąc. Dalej na granicy czesko- Austriackiej kupujesz austriacką- koszt chyba 8 euro na tydzień, musisz pamiętać żeby wracając wykupić drugi raz. Najdroższa jest słoweńska, coś ok. 30 euro na miesiąc. Boli, tym bardziej że przez Słowenię jedziesz 45 minut, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@szczurek_87: edit. teraz przeczytałem, że jedziesz z Poznania, więc granicę będziesz pewnie przekraczał gdzieś na Dolnym Śląsku, ale to kupisz sobie na pierwszej czeskiej stacji. Winietę słoweńską możesz kupić na granicy czesko-austriackiej. Uważaj jadąc przez Wiedeń, jest tam 80 km/h i fotoradary na obwodnicy miasta.
  • Odpowiedz
@szczurek_87: jeśli chcesz przycebulić to nie rób tego w Czechach. Zapłać za winete i bzikaj. Drogi inne niż autostrady są mega słabe, co 1,5km wioska i zwalnianie. Przez Czechy bez winety jechałem 6h. Jezeli nie będzie obowiązywał tranzyt tylko swobodny przejazd przez Słowenię, to w tym kraju warto nie kupić winety. Jedzie się dość sprawnie i bez niej a widoki są przepiękne. Pomyśl o zahaczeniu Triestu (tylko zaparkuj gdzieś daleko od
  • Odpowiedz
  • 0
@szczurek_87: napisz jeszcze gdzie jedziesz. Z Wrocławia w tamtym roku jechałem przez Boboszów Ołomuniec, Wiedeń Graz, jechałem na Istrię. Winiety na Czechy kup w Czechach, kupowałem chyba w Mochelnicach. Na Austrię kup online na stronie austriackich autostrad. Na Słowenię na granicy. W Chorwacji są bramki.
  • Odpowiedz