Aktywne Wpisy
MYexodus +379
Jakie mamy dziś problemy w Polsce?
- tragiczna demografia,
- spore nierówności społeczne,
- Białoruś i Rosja, które są wrogie Polsce i prowadzą wobec nas wrogie działania hybrydowe,
- zalew przestrzeni publicznej botami, fejkniusami, ogólnie AI, którego znaczna część Polaków nie potrafi odróżnić od rzeczywistości,
- tragiczna demografia,
- spore nierówności społeczne,
- Białoruś i Rosja, które są wrogie Polsce i prowadzą wobec nas wrogie działania hybrydowe,
- zalew przestrzeni publicznej botami, fejkniusami, ogólnie AI, którego znaczna część Polaków nie potrafi odróżnić od rzeczywistości,

wesola_loserka +212
Zakończyła się 66. Międzynarodowa Olimpiada Matematyczna. Polska zdobyła 3 złote medale i 3 srebrne medale zajmując w klasyfikacji krajowej 4 miejsce ex aequo z Japonią. Wyniki indywidualne prezentują się następująco:
🥇 Stanisław Lada uzyskał 35 punktów i złoty medal
🥇 Magdalena Pudełko również uzyskała 35 punktów i złoty medal
🥇 Jakub Świcarz również uzyskał 35 punktów i złoty medal
🥈 Mateusz Wawrzyniak zdobył 31 punktów i dostał srebrny medal
🥇 Stanisław Lada uzyskał 35 punktów i złoty medal
🥇 Magdalena Pudełko również uzyskała 35 punktów i złoty medal
🥇 Jakub Świcarz również uzyskał 35 punktów i złoty medal
🥈 Mateusz Wawrzyniak zdobył 31 punktów i dostał srebrny medal
źródło: .jpg
Pobierz

Skrzynie Tichiego+n
Początkowo miałem długą "taśmę" ale postaram się ją podzielić na mikroblogowe posty. Chwilę mi to zajmie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Cześć, zostałem poproszony przez uprzejmego Mireczka o opisanie procesu powstawania skrzyń/ podwyższonych grządek.
Dodatkowo uważam, że jest to dobry moment fotograficznego podsumowanie początku sezonu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Postaram się całkiem dokładnie opisać po kolei jak wyglądał proces ich powstawania oraz wrzucić parę zdjęć z procesu wzrostu pierwszych roślin. Miłego ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
1/5 Mamy mały ogród podzielony na 3 części: tylna ~150 m2, boczna stanowiąca przejście z przodu na tył budynku ~30 m2 i przód ~70 m2 z miejscem na samochód.
Przód zagospodarowany jest w większości roślinami ozdobnymi, część boczna jeszcze bez konkretnego planu, z tyłu chcemy wyciągnąć prawie jak najwięcej z ogrodu warzywnego/ miodnego czerpiąc inspirację i rozwiązania z ogrodów permakulturowych, mamy nadzieję każdego roku coś dodawać tak by za parę-naście lat stanowiło to integralną całość.
W momencie wybierania miejsca na skrzynie i szklarnię mocno sugerowałem się naświetleniem ogrodu, przez to, że ogród nie jest duży lub rozciągnięty część aktualnego trawnika jest okresowo zacieniona, szklarnia oraz skrzynie stoją w miejscu gdzie słońca jest najwięcej.
#ogrodnictwo wo #ogrod od #pomidory dory #domowyogrod
źródło: comment_1592390596pFqbLqvSWEIYffs7vKBjaA.jpg
Pobierz2. Po przeliczeniu materiału (mb desek oraz pozostałych rzeczy takich jak kantówki, wkręty, olej) przyszedł czas na wybór miejsca w którym będzie składane zamówienie. Początkowo rozejrzałem się po sieciówkach takich jak Leroy Merlin czy Castorama, aczkolwiek mając w głowie swoje poprzednie projekty („szafki” pod akwaria czy drewniane małe koryta na parapet) wiedziałem, że będę mieć problem z doborem materiału, który będzie mnie satysfakcjonował. Wybór padł na skład drewna, który
źródło: comment_1592390647R9iGHA4TGDYDkr3rc4qNyZ.jpg
Pobierz3.Zdecydowałem się skręcać je po jednym piętrze, ustawić na odpowiednią wysokość i skręcić w narożnikach oraz na środku.
źródło: comment_1592390673SIEOeMuE94FPNgwzIlGXMA.jpg
Pobierz4.Skrzynie olejowałem dwukrotnie olejem lnianym. Początkowo wydawały się żółte, na szczęście po paru dniach trochę się stonowały
źródło: comment_1592390690fsvJNtNhY8xUtFMDymLOF2.jpg
Pobierz5.Po zmontowaniu przyszedł czas na załatwienie wypełnienia, wstępnie miałem już dogadane szczegóły, aczkolwiek, rożnie z nimi bywa. Chciałem by wypełnienie stanowiły gałęzie/ pniaki drzew, materia organiczna oraz ziemia. Czasem daje się załatwić dużo rzeczy za darmo, niestety ja się wstrzeliłem w parę tygodni posuchy gdzie nikt nic nie miał. Ostatecznie udało mi się wyrwać parę worków bioodpadów od sąsiadów. Zamówiłem 3 m3 ziemi ogrodowej (600 zł z transportem) oraz
źródło: comment_1592390708bbL6nVAXG0K5ASGT637ZTj.jpg
PobierzWarzywa posiane 25 kwietnia, pierwsze zauważone liścienie 1 maja
źródło: comment_1592390726HtGbuoZV3xF9mMQvW0Nanr.jpg
PobierzWidok prawie dzisiejszy, część rośnie, część trochę pozostawiona sama sobie, do końca tygodnia na miejscu rzodkiewki i sałaty wyląduje fasola i inne sałaty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1592390745MVPolnuLK9DrQsTBCI0Uh1.jpg
Pobierzźródło: comment_1592391917324JAdhxcilVeiuruXmtzS.jpg
Pobierz@pablo397: Może z moim synem jesteś na roku?
@pablo397: Skrzynka studiuje prawo?? ;)