Wpis z mikrobloga

@czysta to nie jest cukromierz. To refraktometr. Bardzo fajne urządzenie, w miarę dokładne, tylko podaje wynik w Brixach a nie w Blg.
Refraktometr mierzy załamanie światła, "balingometr" mierzy gęstość.
Jak nie chcesz wydziwiać to zainwestuj z 5 dych w dobry cukromierz.
Oczywiście brixy na blg można przeliczać.
@czysta: Nada się. Głównie przydatny jak mierzysz cukier w owocach. Wyciskasz kropelkę a nie musisz całej menzurki zapełniać.

@MojWlasciciel: Jeśli chodzi o brix - blg to liczy się łatwo. Brix / 1,04 = blg
20brix / 1,04 = 19,2blg

@Wychwalany: W trakcie fermentacji też się przyda, trzeba jedynie wyliczyć poprawki. Instrukcje jak to zrobić są dostępne w google i aplikacjach winiarskich / piwowarskich i jest to bardzo proste.
@Zawodowy_Janusz

Jeśli chodzi o brix - blg to liczy się łatwo. Brix / 1,04 = blg 20brix / 1,04 = 19,2blg


No taa... Tylko to na nastawie/zacierze/brzeczce/owocach. Jak zacznie pracować to jak sam zauważyłeś trzeba przeliczników użyć.

Główną zaletą jest mała objętość pobieranej próbki i dokładność pomiaru.
@czysta
@Zawodowy_Janusz
Beersmitha od kilku lat i sobie chwalę, a wina i tak nie liczę bo idzie do dalszej obróbki( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale FermCalc ma wśród moich kolegów dobre opinie.
Przydatne badziewie, bo wszystkie receptury, notatki i spostrzeżenia masz pod ręką w telefonie.