Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób bardziej ogarniętych z #it

Mam dosyć starego laptopa Lenovo G510 którego troche już przerobiłem. Z parametrów to:

Intel Core i3-4000M 2.40 GHz
8 GB RAM DRR3
Radeon R5 M230

I dzisiaj udało mi się zdobyc dosyc tanio dysk SSD Samsung 860 EVO bo obecny HDD zaczął już padać.

I mam tutaj pytanie dnośnie systemu bo przez te wszystkie lata bez problemu działał na Windows 7 64 bity, wiadomo że później wyszedł także Windows 10 z tym że ten system mam w innym komputerze i jest beznadziejny bo mocno spowalnia laptopa ale też trzeba powiedzieć że jest to Lenovo Ideapad który mocy zbytnio także nie ma.

Chciałbym się dowiedzieć czy Win 10 jest lepiej zoptymalizowany i mniej będzie powodował zacinek w porównaniu z Win 7 czy może trzymać się nadal siódemki?

Komputer używam głównie do internetu ale też lubię sobie pograć w jakieś starsze gry i nie wiem na co sie decydować a też nie chcę ogarniać systemu, instalować wszystkiego żeby zaraz znowu wgrywać inny.

#pytaniedoeksperta #windows #windows7 #windows10 #lenovo #laptopy #informatyka #software
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@FeyNiX: win 10, na kazdej maszynie na ktorej win7 mial przywiaski, win 10 pracuje plynniej. Mowie z wlasnego doswiadczenia, dla rodzicow skleilem 7letniego lapka (procek amd jakiś tam, toshiba, ssd 128, 8gb ramu) i dziala az milo
  • Odpowiedz
Chciałbym się dowiedzieć czy Win 10 jest lepiej zoptymalizowany

@FeyNiX: Zależy, na jednych lapkach działa lepiej, na innych gorzej. I nie wiem czy jest w tym jakaś reguła ale widziałem, że na nowych lapkach potrafi czasami działać jak g---o a na jakiś starych bublach (biznesówkach) całkiem nieźle. Nie zmienia to faktu, że mimo 5 lat na rynku dalej są fackupy z aktualizacjami i czasami ze sterownikami. Sam przez kilka przeszedłem.
  • Odpowiedz
na i5 3220m z 4gb ram i gf630 z dyskiem ssd daje radę win10 bez problemu.

@saperq: wiem że da radę tylko że dawał radę na Win 7 i nie chciałbym aby mi spowalniał przy grach a jakiś tam kafelków czy innych dodatków jakie posiada win 7 nie potrzebuje.

@Kryspin013: wiem jak działa Linux bo kiedys tym sie bawiłem, szczególnie Ubuntu ale tego laptopa używam głównie do rozrywki
  • Odpowiedz
i gry więc Windows spisze się lepiej.

@FeyNiX: Pisałeś, że stare gry. Będąc szczerym sporo starszych gier działa mi dużo lepiej pod wine niż natywnie na windowsie (w moim przypadku i gry z lat 95-05). Ale wszystko zależy o jakich starych grach mówisz bo w żadnym wypadku nie jest to reguła. No i starsze gry potrafią mieć lepszą kompatybilność ale za to będą miały wyższe wymagania pod wine.

Ogólnie ten laptop jest na podstawce chłodzącej ze zmiennym położeniem
  • Odpowiedz
@FeyNiX: już Win8.1 dawał drugie życie słabym konfiguracjom. Win10 kontynuuje ten trend. 2 warunki - 8gb RAM i SSD. Stareńki Compal z Core 2 Quad mobile zyskał tak drugie życie jako sprzęt do przeglądania neta i filmów.
  • Odpowiedz
Pisałeś, że stare gry. Będąc szczerym sporo starszych gier działa mi dużo lepiej pod wine niż natywnie na windowsie (w moim przypadku i gry z lat 95-05). Ale wszystko zależy o jakich starych grach mówisz bo w żadnym wypadku nie jest to reguła. No i starsze gry potrafią mieć lepszą kompatybilność ale za to będą miały wyższe wymagania pod wine.

@Kryspin013: gry typu Max Payne 3, czasami gram w The Forest, któregoś Splinter Cell ostatnio podałem, Euro truck Simulator 2 który ma kiepską optymalizacje i wymaga dobrego sprzętu zeby FPSy nie leciały. Chodzi mi że w jednej grze na Win 7 mam dajmy 70 fps to żeby Win 10 nie robił mi na tym sprzecie 40.

Podstawki chłodzące w ogóle nie działają. Mogę ci poszukać testów gdzie ludzie montowali pod laptopami wiatraki przemysłowe i w ogóle nie wpływały na temperatury procka i gpu oraz na wyniki w benchmarkach i grach (jeśli były jakieś różnice to w granicach błędów).

Musiałbyś albo zwiększyć przepływ powietrza przez układ chłodzący (często położenie lapka na jakiś nóżkach daje taki efekt - chodzi o zwiększenie odległości wlotu powietrza od blatu) albo bezpośrednio dmuchać powietrzem na układ chłodzący i komponenty (np na gołą płytę główną - wtedy przy słabym chłodzeniu w lapku w jednym modelu miałem różnicę nawet 20 stopni
  • Odpowiedz
bo właśnie od tyłu jest jakieś 5 cm luki stąd daje lepszy dopływ powietrza do wiatraków

@FeyNiX: a weź przeczytaj co napisałem. Wiatraki w podstawce g---o dają. Jedynie zwiększenie odległości od blatu do wlotów potiwerdza realnie pomaga. Ogrom testów z neta to potwierdza.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: tylko że mieć podstawke bez wiatraków mija się z sensem bo takich chyba nawet dostac się nie da a tak to sama w sobie podstawka daje cyrkulację powietrza a wtłaczanie dodatkowego powietrza nie zaszkodzi poza tym jak tak wspomniałem, z włączonymi wiatrakami i bez była zauważalna różnica około 15 st więc nie wiem czy nic nie daja skoro sam porównałem odczyty
  • Odpowiedz
@Kryspin013: @keton22: @saperq: @cybulion: decyzja zapadła. Leci Windows 7 a z tego powodu ze ogarnałem sobie wersję bez klucza tzn. że trzeba było aktywować tego Windowsa 10, już podczas instalacji zdążył się zawiesić wiec było trzeba restartować, później odpalił system i już zaczeły mnie zdrażnić kafelki i ten idiotyczny menu start ale jakoś to przetrawiłem, zdąrzyłem pobrać sterowniki od karty graficznej + jakaś aktualizacja
  • Odpowiedz
wtłaczanie dodatkowego powietrza

@FeyNiX: Jak wspominałem, zazwyczaj nie działa - więcej daje jakakolwiek dodatkowa przestrzeń skąd wbudowany radiator może zaciągać powietrze. Powietrza nie wtłoczysz w ten sposób bo się rozejdzie po obudowie i będzie co najwyżej spód obudowy chłodził. Chyba, że masz jakąś nietypową konstrukcję laptopa.

Pierwszy link z d--y:
https://www.dobreprogramy.pl/kaisuj/Test-podstawki-chlodzacej-pod-laptopa,61265.html
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Obudowy w laptopach często pełnia role termoprzewodnika zwłaszcza metalowa folia w środku i wloty powietrza wiec działa tak samo jak wentylator na chłodnicy/radiatorze w zwykłym komputerze poza tym jak już wspomniałem, patrząc na wskazania Speedfana różnica była zauważalna tak samo nie kupię podstawki bez wentylatorów a tak to jest spora przestrzeń która umożliwia cyrkulację powietrza
FeyNiX - @Kryspin013: Obudowy w laptopach często pełnia role termoprzewodnika zwłaszc...

źródło: comment_1591465854DxQbLoypP4OThQw1zekwiY.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Obudowy w laptopach często pełnia role termoprzewodnika zwłaszcza metalowa folia w środku i wloty powietrza wiec działa tak samo jak wentylator na chłodnicy/radiatorze w zwykłym komputerze poza tym jak już

@FeyNiX: ale bullshit. Obudowy nawet nie stykają się z radiatorem i obudowa co najwyżej robi za masę. Ale dobra bo ten wątek ciągnie się bez sensu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Nie musi się stykać jak wszystko jest tak upchane ze nawet plastik się nagrzewa.

Zreszta tak jak napisałem, widziałem różnice przy pełnym obciążeniu tak samo jest różnica gdy laptop pracuje z obudowa i bez ale wytwory akurat trzeba go w rękach w powietrzu trzymać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@FeyNiX: sciagaly sie aktualizacje i sterowniki w tle, wystarczylo go zostawic na godzinke. Kafelki da sie w-----ć. Milego używania porzuconego oprogramowania :)
  • Odpowiedz