Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +137
Widoczność na 200-300m ale oczywiście złamas musi jechać na zapalonych przeciwmgiełkach.
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
źródło: IMG_1737
Pobierz
PodniebnyMurzyn +732

Mam dosyć starego laptopa Lenovo G510 którego troche już przerobiłem. Z parametrów to:
Intel Core i3-4000M 2.40 GHz
8 GB RAM DRR3
Radeon R5 M230
I dzisiaj udało mi się zdobyc dosyc tanio dysk SSD Samsung 860 EVO bo obecny HDD zaczął już padać.
I mam tutaj pytanie dnośnie systemu bo przez te wszystkie lata bez problemu działał na Windows 7 64 bity, wiadomo że później wyszedł także Windows 10 z tym że ten system mam w innym komputerze i jest beznadziejny bo mocno spowalnia laptopa ale też trzeba powiedzieć że jest to Lenovo Ideapad który mocy zbytnio także nie ma.
Chciałbym się dowiedzieć czy Win 10 jest lepiej zoptymalizowany i mniej będzie powodował zacinek w porównaniu z Win 7 czy może trzymać się nadal siódemki?
Komputer używam głównie do internetu ale też lubię sobie pograć w jakieś starsze gry i nie wiem na co sie decydować a też nie chcę ogarniać systemu, instalować wszystkiego żeby zaraz znowu wgrywać inny.
#pytaniedoeksperta #windows #windows7 #windows10 #lenovo #laptopy #informatyka #software
@FeyNiX: Zależy, na jednych lapkach działa lepiej, na innych gorzej. I nie wiem czy jest w tym jakaś reguła ale widziałem, że na nowych lapkach potrafi czasami działać jak g---o a na jakiś starych bublach (biznesówkach) całkiem nieźle. Nie zmienia to faktu, że mimo 5 lat na rynku dalej są fackupy z aktualizacjami i czasami ze sterownikami. Sam przez kilka przeszedłem.
@saperq: wiem że da radę tylko że dawał radę na Win 7 i nie chciałbym aby mi spowalniał przy grach a jakiś tam kafelków czy innych dodatków jakie posiada win 7 nie potrzebuje.
@Kryspin013: wiem jak działa Linux bo kiedys tym sie bawiłem, szczególnie Ubuntu ale tego laptopa używam głównie do rozrywki
@FeyNiX: Pisałeś, że stare gry. Będąc szczerym sporo starszych gier działa mi dużo lepiej pod wine niż natywnie na windowsie (w moim przypadku i gry z lat 95-05). Ale wszystko zależy o jakich starych grach mówisz bo w żadnym wypadku nie jest to reguła. No i starsze gry potrafią mieć lepszą kompatybilność ale za to będą miały wyższe wymagania pod wine.
@Kryspin013: gry typu Max Payne 3, czasami gram w The Forest, któregoś Splinter Cell ostatnio podałem, Euro truck Simulator 2 który ma kiepską optymalizacje i wymaga dobrego sprzętu zeby FPSy nie leciały. Chodzi mi że w jednej grze na Win 7 mam dajmy 70 fps to żeby Win 10 nie robił mi na tym sprzecie 40.
@FeyNiX: a weź przeczytaj co napisałem. Wiatraki w podstawce g---o dają. Jedynie zwiększenie odległości od blatu do wlotów potiwerdza realnie pomaga. Ogrom testów z neta to potwierdza.
@FeyNiX: Jak wspominałem, zazwyczaj nie działa - więcej daje jakakolwiek dodatkowa przestrzeń skąd wbudowany radiator może zaciągać powietrze. Powietrza nie wtłoczysz w ten sposób bo się rozejdzie po obudowie i będzie co najwyżej spód obudowy chłodził. Chyba, że masz jakąś nietypową konstrukcję laptopa.
Pierwszy link z d--y:
https://www.dobreprogramy.pl/kaisuj/Test-podstawki-chlodzacej-pod-laptopa,61265.html
źródło: comment_1591465854DxQbLoypP4OThQw1zekwiY.jpg
Pobierz@FeyNiX: ale bullshit. Obudowy nawet nie stykają się z radiatorem i obudowa co najwyżej robi za masę. Ale dobra bo ten wątek ciągnie się bez sensu.
Zreszta tak jak napisałem, widziałem różnice przy pełnym obciążeniu tak samo jest różnica gdy laptop pracuje z obudowa i bez ale wytwory akurat trzeba go w rękach w powietrzu trzymać.