Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 228
@pokpok: karakan nigdy nie będzie miał takiego zdjęcia i o to.go boli d--a. Ale tak po prawdzie jak ma być inaczej... jeśli się jest nadętym i strachliwym typkiem, który się chowa za maminą spódnicą.

I teraz takie przemyślenie: jak osoba, która nigdy nie była za granicą, która nie wiedziałaby jak zarezerwować sobie pokój w hotelu, która ze strachu nigdy nie pojechała do Brukseli, która wytykała Tuskowi, że ten jeździł w
  • Odpowiedz
  • 127
@pokpok: Tak, też na to zwróciłem uwagę. Te proste umysły nie rozumieją, że tak właśnie robi się politykę międzynarodową - nie wrzeszcząc przez zaciśnięte zęby, wymachując pięścią pokazując jakim to potężnym i poważnym politykiem się jest. Politykę robi się gdy kamery są włączone, żartując gdzieś w kuluarach. Ale do tego trzeba znać języki, mieć obycie i nie mieć kompleksów. (A teraz oczyma wyobraźni widzę zdjęcie Merkel, Macrona i stojącego za
  • Odpowiedz
via Android
  • 23
@sssabae może dlatego, że ten naród nie wyjeżdża za granicę, żeby się uczyć i podbijać świat, tylko zarobić na życie...
Tyrać na budowie cały tydzień, a w piątek wieczorem n-----ć się i kląć na tych szwabów, czy angoli, którzy go wykorzystują.

Im nie trzeba wmawiać. Oni jedzą najtańsza kiełbasę. Mogliby jeść droższą, ale wydali kasę na telefon syna, bo wierzą, że dzięki temu nie będzie czuł się gorszy od innych. Nie
  • Odpowiedz
  • 175
@tygrysoffshorowy: Choćby to, że Polska była traktowana jako normalny, zwyczajny, stabilny, europejski kraj? A teraz jesteśmy traktowani jak dzikusy, z którymi nie można rozmawiać, ale trzeba ich dyscyplinować cięciami finansowania? "Dobrze", że jest jeszcze Trump i Johnson i Orban, bo to zawsze mniej boli, że nie jest się jedynym wsiowym głupkiem.
  • Odpowiedz
  • 28
@tygrysoffshorowy: posłużę się przykładem ze swojego podwórka.

Każda firma, czy instytucja operuje na procesach. Np. państwo ma proces wizowy. Właścicielem, czyli osobą, która sprawuje kontrolę na takim procesem jest PO (product owner), który ma w swoim zespole leadów, analityków, deweloperów. Oni wszyscy pracują z procesem nawet się nie zastanawiając jakie problemy może on nastręczać użytkownikom, czyli ludziom, którzy aplikują o wizę.

Więc na górze tej drabiny mamy dwóch aktorów PO.
  • Odpowiedz
  • 1
@pokpok: nie wydaje mi się żeby problemem był cel wyjazdu. Ludzie, którzy jadą bez znajomości języka muszą się jednak wykazać dużą odwagą.

Z drugiej jednak strony, bazując na swoich obserwacjach z emigracji, wiem, że duża część ludzi nie boi się samego wyjazdu, czy samotności, a czegoś bardziej nieuchwytnego. Wydaje mi się, że Polacy boją się akceptować siebie takimi, jacy są. Często zachowują się jak dorośli, którzy będąc małymi dziećmi zostali
  • Odpowiedz
@piaskun87: kurde, czy tylko ja uważam, że ta akcja na peronie była akurat dobra? :P To było takie wyjście do ludzi, sygnał dla prowincji, że prezydent o nich pamięta. Wydaje mi się, że sam pomysł był fajny, ale coś nie pykło z odbiorem tego przez ludzi.
  • Odpowiedz
. Te proste umysły nie rozumieją, że tak właśnie robi się politykę międzynarodową - nie wrzeszcząc przez zaciśnięte zęby, wymachując pięścią pokazując jakim to potężnym i poważnym politykiem się jest.

@stol_z_powylamywanymi_nogami: Politykę zaciśniętych zębów robią dyktatury, demokratyczne państwa zawsze się dogadują po ludzku.
  • Odpowiedz
@stol_z_powylamywanymi_nogami:

Jest w tym coś, natomiast jak rozmawiam z tymi portowcami i marynarzami z innych krajów, oni mają głęboko w dupie co się dzieje u nas w Państwie w polityce krajowej i zagranicznej. Wiem że to w większości bardzo prości ludzie, ale ich bardziej interesuje relacja człowiek do człowieka i dopóki nasz premier albo prezydent nie powie czegoś w stylu "j---ć brudasów z Anglii/Rumunii/wstaw dowolny kraj", to się nie przejmą.
  • Odpowiedz