Mirki znawcy #siecikomputerowe i może #elektronika czy jakbym kupił sobie taki switch do sieci domowej: https://allegro.pl/oferta/switch-cisco-ws-c2960-48pst-l-poe-uszy-rack-8633131428?utm_medium=app_share&utm_source=facebook I wpiał normalne urządzenia sieciowe (kompy, tv, konsola do portów Poe) i kamery i wideodomofon to będzie śmigało ? Dobrze myślę że kamery i wideodomofon działa na konkretnych portach dzięki czemu są wykrywane w sieci ? Czy Poe nie usmaży nic co będzie nie na Poe ? Czy jak mam kable kategorii 6 i wepnę do takiego switcha to ma sens czy musi być switch kategorii 6 do tych kabli ?
@dktr taki mi się pojawił w wyszukiwarce a albo taki jeden albo 1 do wszystkich urządzeń w domu, 1 do kamer i 1 do wideodomofonu więc chyba lepiej 1 zamiast 3 - dobrze myślę ?:p
@jaketu: Do kamer dał bym osobnego jakiegoś taniego pulsara z PoE af, a do sieci domowej to obojętnie byle z gigabitem i aby nie miał problemu z VLANami czy innymi multicastami, mam w kilku lokalizacjach tplinki jet-streamy i są spoko. Zobacz czas pracy bez reboota tego tplinka ( ͡°͜ʖ͡°)
@jaketu: Nie kupuj switcha 100Mbps za 350 zł! Poza tym ten switch w porównaniu do nowych modeli jest dość głośny i konsumuje sporo prądu, kiepska opcja imho. Zastanów się tez czy potrzebujesz 48 portów?
@kwitnaca-wisnia w domu w sumie mam 5x kat 6 + 6 kat 5, 8 kamer poe, rejestrator, 3x pod wideodomofon, jakaś drukarka. Poszukam lepszego :) zrobię Poe osobno i półkę w Racku więcej :)
@dktr: Jednoczenie świetny przykład na jakość softu od dlink’a (a raczej brak jakości). Idealny wręcz! „543 DAY - 3 HOUR”. Ich developerzy nie potrafią nawet ogarnąć tak podstawowej rzeczy jak dopasowanie żeby wyświetlało 534 DAYS - 3 HOURS (⌐͡■͜ʖ͡■)
https://allegro.pl/oferta/switch-cisco-ws-c2960-48pst-l-poe-uszy-rack-8633131428?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
I wpiał normalne urządzenia sieciowe (kompy, tv, konsola do portów Poe) i kamery i wideodomofon to będzie śmigało ?
Dobrze myślę że kamery i wideodomofon działa na konkretnych portach dzięki czemu są wykrywane w sieci ?
Czy Poe nie usmaży nic co będzie nie na Poe ?
Czy jak mam kable kategorii 6 i wepnę do takiego switcha to ma sens czy musi być switch kategorii 6 do tych kabli ?
Pozdrawiam :)
802.11af samo załącza zasilanie kiedy urządzenie tego potrzebuje. Ten switch jest strasznie głośny i wciąga dużo prądu.
Nie, urządzenia wysyłają odpowiednie ramki broadcast i programy do "wyszukiwania" wyłapują takie ramki.
źródło: comment_1591116794V7HSB8MN9MxLYVX4VxDcYq.jpg
Pobierz„543 DAY - 3 HOUR”. Ich developerzy nie potrafią nawet ogarnąć tak podstawowej rzeczy jak dopasowanie żeby wyświetlało 534 DAYS - 3 HOURS (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)