Wpis z mikrobloga

  • 4
@fenis: na około 1 kg schabu poszło:

2 łyżki stołowe peklosoli
2 łyżki stołowe majeranku
łyżeczka pieprzu kolorowego
łyżka stołowa czosnku niedźwiedziego
łyżeczka chilli
2 ząbki czosnku

Całość wymieszalem, oczyszczony schab dokładnie natarłem przyprawami i wsadziłem w woreczek od szynkowaru. Następnie mięso umieściłem w szybkowarze, woreczek dokladnie zakręciłem i zamknąłem całość. Szynkowar poszedł na noc do lodówki. Rano parzyłem schab 2 godziny w 85st. Schladzalem cały dzień i wieczorem degustacja. Następnym
  • Odpowiedz
  • 0
@krzysssi33k: o kurła, dobrze wiedzieć , choć sugerowałem się przepisami z youtube. Zaraz dołączę do grupy xd

edit: temperatury miesa nawet nie sprawdzałem, tylko pilnowałem temp wody
  • Odpowiedz
@Tryggvason: ważne jest to, żeby od razu nie grzać wody do wymaganej temperatury, tylko stopniowo ją nagrzewać. Nie patrzeć na czas, a na temperaturę w środku mięsa. Ja cały czas się sugerowałem stopniami podanymi na termometrze tarczowym, gdzie faktycznie wieprzowina miała być parzona do 85 stopni. Dziś będę robił mielonkę z piersi z kurczaka, jutro podam efekty jak wyjdzie zgodnie z ich tabelą.
  • Odpowiedz
  • 0
@krzysssi33k: Ostatnio zrobiłem karkówkę i chyba zbyt długo parzyłem bo wyszła za sucha bo czekałem aż osiągnie temp wewnątrz miesa dla wieprzowiny podanej na termometrze (85st). Widze, ze temp, które wkleiłeś z tej grupy są niższe, będę testował dalej :)
  • Odpowiedz