@Tryggvason: ważne jest to, żeby od razu nie grzać wody do wymaganej temperatury, tylko stopniowo ją nagrzewać. Nie patrzeć na czas, a na temperaturę w środku mięsa. Ja cały czas się sugerowałem stopniami podanymi na termometrze tarczowym, gdzie faktycznie wieprzowina miała być parzona do 85 stopni. Dziś będę robił mielonkę z piersi z kurczaka, jutro podam efekty jak wyjdzie zgodnie z ich tabelą.
@krzysssi33k: Ostatnio zrobiłem karkówkę i chyba zbyt długo parzyłem bo wyszła za sucha bo czekałem aż osiągnie temp wewnątrz miesa dla wieprzowiny podanej na termometrze (85st). Widze, ze temp, które wkleiłeś z tej grupy są niższe, będę testował dalej :)
@lekarz_operator_kolonoskopu: zainteresowałeś mnie tym, bo narazie nie mam gdzie postawić prawdziwej wędzarni. Mocno to kopci ? Zastanawiam się jak to odbieraliby sąsiedzi i czy w ogóle można.
@Tryggvason: na upartego można ponoć nawet nad okapem, nie kopci fest bo te wióry się nie palą, znajoma to ogarnia na ganku przed domem, wietrzne warunki niewskazane; swojego jeszcze nie mam ale wiem, że jak remont skończę to będzie wędzone tym bo rozpalać dużą szafę to rytuał na cały dzień, a tak godzina i gotowe.
Na zdjęciu schab peklowany z majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Mięso wyszło soczyste i smaczne, polecam każdemu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #bojowkawedliniarska #szynkowar #chwalesie #kuchcikmorski
źródło: comment_1590568464x59RrcuDyH9UtratHpUc5u.jpg
Pobierz2 łyżki stołowe peklosoli
2 łyżki stołowe majeranku
łyżeczka pieprzu kolorowego
łyżka stołowa
Wędzarnia to moje marzenie, ale narazie nie mam warunków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: comment_1590569230ypPLRyPZ1E9febzSuqfLfB.jpg
Pobierzedit: temperatury miesa nawet nie sprawdzałem, tylko pilnowałem temp wody
balkonowy ( ͡° ͜ʖ ͡°) znajomej kupiliśmy celem wybadania i jest ok, chwali sobie- ogarnia właśnie szynki z szynkowara, sery itd.
@krzysssi33k: kurczak wychodzi trochę jałowy, warto go dłużej marynować by przeszedł mieszanką i przemycić plasterek boczku do cylindra
Komentarz usunięty przez autora