Wpis z mikrobloga

Burger XXL

Składniki:

Ciasto:

- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 jajko

Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części w proporcji ⅔ i ⅓.
Większą część rozwałkować i przełożyć do torownicy tak, aby pokryła dno oraz brzeg. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz mięsny, posmarować ketchupem oraz musztardą. Ułożyć ogórki konserwowe oraz ser. Pozostałą część ciasta rozwałkować w kształt koła i przykryć wierzch burgera, dokładnie lepiąc brzegi ciasta. Samą górę posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać sezamem. Należy piec 35-40 minut w temp. 200°, góra/dół. W razie potrzeby w trakcie pieczenia przykryć górę papierem :)

Nadzienie:

- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego podsmażonego na patelni
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ketchup
- musztarda
- ogórki konserwowe
- 5 - 6 plastrów sera cheddar
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, białego

#gotujzwykopem #fastfood #hamburger
FHA96 - Burger XXL

Składniki:

Ciasto:

- 200 g wody
- 20 g drożdży świeżych, pokrus...

źródło: comment_1590525176PrbcKz1sHLUB2hmGyGEIzm.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach